Dolar 32,5336
Euro 34,8856
Altın 2.488,39
BİST 9.562,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 24°C
Cts 20°C
Paz 23°C
Pts 24°C

İnsanların, 64 Yeni Genomu Sıralandı

1990’da başlatılan İnsan Genom Projesi, insan DNA’sını oluşturan baz çiftlerini belirlemek, tüm genleri fiziksel ve işlevsel açıdan tanımlamak ve …

İnsanların, 64 Yeni Genomu Sıralandı
Aksaray Anadolu AŞ
1 Mart 2021 15:48

1990’da başlatılan İnsan Genom Projesi, insan DNA’sını oluşturan baz çiftlerini belirlemek, tüm genleri fiziksel ve işlevsel açıdan tanımlamak ve haritasını çıkarmak açısından başarılı olmuştu. Ancak söz konusu projede insanları birbirlerinden ayıran genler birer soru işaret olarak varlığını sürdürmeye devam ediyordu.

İnsan Genom Projesi’nin tamamlanmasından yaklaşık 18 yıl sonra bilim insanları yeni bir çalışmada genetik çeşitliliği daha iyi yansıtacağı düşünülen 64 insan genomundan oluşan yeni bir veri kümesi ortaya çıkarmış durumdalar. Şimdiye kadar küçük değişiklikler ortaya koyan genomların aksine yeni sıralanan genomlar, geniş yapısal farklılıkların anahtarları olabilirler.

blank

Bilim insanlarının oluşturduğu yeni veri kümesi, 25 farklı insan popülasyonunu kapsıyor ve en önemlisi, İnsan Genom Projesi’nin ortaya koymuş olduğu sonuçlar ile kesişmiyor. Doğal olarak yeni çalışmada ortaya konan gen dizilerinin bazı farklılıklar ortaya koyması gerekiyor. Bununla birlikte bilim insanlar, ortaya çıkardıkları dizilerin hala gen yapısı varyasyonlarının tam spektrumunu oluşturmadığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Veri bilimi alanındaki gelişmeler, bilim insanlarının bu alandaki çalışmalarını geliştirmesinde büyük öneme sahip ve insan popülasyonları arasındaki farklılıkları genetik açıdan ortaya koyacak eksiksiz çalışmalar için önümüzde hala epey süre bulunuyor. Yine de bilim insanlarının açıklamalarına göre yeni ortada konan gene dizilimi, tıbbi çalışmalar açısından son derece önemli olabilir.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.