Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 14°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
14°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 22°C
Çar 24°C

İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde yatırımcıların gözdesi: Aksaray

İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde yatırımcıların gözdesi: Aksaray
Aksaray Anadolu AŞ
18 Ağustos 2023 17:23

İç Anadolu’daki şehirler, İstanbul’daki fabrikalara kapılarını açıyor Kahramanmaraş depremlerinden sonra İstanbul ve Marmara Bölgesi’ndeki fabrikalarına İç Anadolu’da yer arayan sanayicilere yer tahsis edilecek. Ankara, Konya, Nevşehir, Aksaray ve Niğde’de deprem riskinin az olduğu, tarım alanları dışında kalan yerler yeni sanayi bölgeleri olarak belirleniyor.

Türkiye’deki sanayi tesislerinin yüzde 60’ını elinde bulunduran Marmara Bölgesi, güçlü ekonomisi sayesinde yıllardır Anadolu’daki afet yaralarının sarılmasında önemli bir rol oynuyor. Uzmanlara göre, olası bir Marmara depremi ülke ekonomisinin şah damarında gerçekleşmiş olacak. Bu yüzden de asrın felaketi Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler olası Marmara depremine çevrildi.

YenişŞafak gazetesinden Ali Kürşat Büyükada’nın haberine göre Marmara bölgesindeki üreticilerde taşınma arayışları başladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde önceki gün yapılan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlık ettiği Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında konuyla ilgili önemli kararlar alındı. Tarımsal ve çevre hassasiyetleri dikkate alınarak araziler tahsis edilmeye başlanacak. Ankara, Niğde, Konya, Nevşehir, Aksaray ve Akdeniz Torosları’na kadar dağlık alanlarda organize sanayi bölgeleri planlar arasına alındı.

ÜRETİMLERİN BİR KISMI İÇ ANADOLU’YA KAYDI

Özellikle dağlar ve zemini sağlam bölgelere yapılması planlanan OSB’ler, sanayi için hayati önem taşıyan su olan bölgelere yapılacak. Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren birçok firma 6 Şubat depremlerinin ardından İç Anadolu Bölgesi’ne üretimlerinin bir kısmını kaydırdı. Yapılması planlanan OSB yatırımlarının artmasıyla birlikte deprem riskinin az olduğu İç Anadolu Bölgesi’nde sağlam zemine oturtulacak fabrikalar deprem ve doğal afetlerden en az şekilde etkilenecek. Böylece yaşanan acil durumlarda üretim ve istihdam kaybı yaşanmayacak.

Yeni yatırımların ve Marmara’daki yatırımların İç Anadolu’ya kaydırılması ile birlikte bölgesel eşitsizlik ve nüfus dağılımı da olumlu yönde etkilenecek. Uygulamanın hayata geçirilmesi ile hem olası bir depremde hasarı önlemede hem de bölgesel eşitsizliklerin azaltılması bakımından kalkınma hedeflerine büyük bir katkısı olacak. Demir yolu hatlarının liman noktalarına ulaşımı güçlendirildiği takdirde İç Anadolu Bölgesi üretimin ve yatırımın merkezi olacak. Böylece İstanbul ve Körfez’de bulunan diğer şehirler turizm ve diğer faaliyetler için daha geniş alanlara sahip olacak.

AKSARAY’A FABRİKALAR KURULACAK

İç Anadolu Bölgesi’ne üretim tesislerinin taşınmasıyla ilgili yatırımlara hazır olduğunu söyleyen Aksaray Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ahmet Koçaş, “Marmara Bölgesi’nden otomotiv ve döküm sanayiden birçok yatırımı transfer ettik. İzmit ve Körfez’den fabrikalar kendi fabrikasının bir benzerini Aksaray’a kurmak istiyor ki olası bir depremde üretimi sıfırlanmasın diye. Bölge üreticileri kendini yedeklemeye çalışıyor. 70 civarı firma bize konuyla ilgili başvuru yaparken 15 firma yerini Aksaray’da aldı ve önümüzdeki dönemde faaliyetlerine başlayacak” diye konuştu.

İSO 500 Sanayi Kuruluşu Raporu’na göre; Marmara Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşları hem üretim hem de istihdamda Türkiye’nin en büyük potansiyeline sahip. İstanbul (%22), Bursa (% 8,2) ve Kocaeli (%2,3) pay ile Türkiye sanayisinin yüzde %32,6 sini oluşturuyor. Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşundan 42’sinin bulunduğu İstanbul, 5 milyonu aşkın iş gücü ile Türkiye toplam işgücünün %18’ini barındırıyor..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.