Dolar 32,3276
Euro 35,0275
Altın 2.284,06
BİST 8.970,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Kanser geçmişi olan bireyler COVID-19’a dikkat

Kanser hastalığı geçirmiş kişilerin sağlıklı olsalar bile yine risk grubunda olduklarına ve COVID-19 enfeksiyonunu daha ağır geçirebildiklerine …

Kanser geçmişi olan bireyler COVID-19’a dikkat
Aksaray Anadolu AŞ
25 Şubat 2021 12:36

Kanser hastalığı geçirmiş kişilerin sağlıklı olsalar bile yine risk grubunda olduklarına ve COVID-19 enfeksiyonunu daha ağır geçirebildiklerine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu durumda kanser hastalığını atlatmış bireylerin sosyal mesafe, maske ve aşılama gibi uyarılara daha yoğun bir şekilde uymaları gerekiyor” dedi.

Bu araştırma kapsamında COVID-19 hastalığı saptanan 328 hastanın 67 tanesinde altta yatan kanser tanısı saptandığını, çoğunda (%80) organ kanseri öyküsü bulunduğunu ve yine çoğunda kanser hastalığının aktif olmadığının (%73) gözlendiğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Aktif kanser tedavisi görmeyen 49 hastada hastaneye yatış oranı yüzde 29 olarak belirtilirken; aktif kanser tedavisi gören 18 hastada hastaneye yatış oranı yüzde 55 olarak gözlendi. Yine yoğun bakım yatış oranı aktif tedavi almayan kişilerde yüzde 12’ye yakınken; aktif tedavi alanlarda ise bu oran yüzde 26’ya ulaşıyor” dedi. 

Kanseri atlatmış kişiler de hala risk grubunda 

Bu gözlemlerin kanser hastalığını geçirmiş bireylerde hastalık aktif olmasa bile COVID-19 enfeksiyonunu daha ağır geçirebileceklerine ilişkin bulgular olduğunu söyleyen Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “COVID-19 sonrası ilk 30 günlük ölüm riski, kanseri aktif olmayanda yüzde 1,6; aktif olanlarda yüzde 13,4 oranında. Bu oranları kanser bulgusu bulunmayan bireylerle kıyasladığımız zaman bu oranların daha yüksek olduğunu görüyoruz. Her ne kadar buradaki hasta sayıları düşükse de yine de kanser hastalığını geçirmiş bireylerin, hastalık aktif olmasa dahi sosyal mesafe, maske, hijyen ve aşılama uyarılarını daha yakın takip etmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu. 

Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.