Aksaray Haber

Dolar 48,4354
Euro 56,2404
Altın 6.898,85
BİST 14.012,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
30°C
Parçalı Bulutlu
Paz 30°C
Pts 27°C
Sal 26°C
Çar 28°C

Kanser tedavisinde kullanılabilecek Hidrojel Projesi destek aldı

Kanser tedavisinde kullanılabilecek Hidrojel Projesi destek aldı
3 Mayıs 2021 10:33

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Pamuk Algı ve araştırma ekibinin hazırladığı, kanser hücrelerinin görüntülenmesinde ve ışın tedavisine ihtiyaç duyulan hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılabilecek hidrojellerin geliştirilmesi projesi, “3501 Kariyer Geliştirme Projesi” kapsamında TÜBİTAK’tan destek aldı.

Hidrojellerin yara bakımı, yara tedavisi, yapay organlar, kontakt lensler ve kendini onarabilen akıllı malzemeler gibi geniş bir alanda kullanıldığını kaydeden Melek Pamuk Algı, buradan hareketle “Suda Çözünür Skuarinler: Biyomedikal ve Hidrojel Uygulamaları” isimli bir proje hazırladıklarını ve çalışmayı TÜBİTAK’ın da desteklediğini söyledi.

Işın tedavisinde fotoduyarlaştırıcı olarak kullanılan skuarinlerin kanser hücrelerinin görüntülenmesinde de kullanılabildiğini ve bu sayede tanı ve tedavinin eş zamanlı gerçekleşmesine dair bir avantaj sağlandığını ifade eden Algı, projede tasarlanan skuarinlerin fizyolojik koşullarda kolaylıkla çözünebildiğini, tedavi sırasında topaklanmadığını ve bu sayede tedavi sürecinde aktivite kaybı yaşanmadığını vurguladı.

Proje hedeflerine ilişkin bilgiler de veren Algı, şöyle devam etti:

“Birçok açıdan avantajı olan skuarinlerin kullanım alanını genişletmek ve uygun monomerler ile bir araya getirerek, biyouyumlu hidrojeller elde etmek amacındayız. Hidrojeller biyomedikal ve ilaç uygulamaları için büyük bir öneme sahiptirler. Elde edilecek hidrojellerin kanser hücrelerinin tedavisi ve mikrobiyal tedavilerde etkili olmasını bekliyoruz.”

Doç. Dr. Melek Pamuk Algı, projeye ilişkin çalışmaları Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Karaduman, doktora öğrencisi Caner Soylukan ile yüksek lisans öğrencileri Rumeysa Sarıgöl ve Alihan Toksoy’la birlikte yürüttüklerini kaydetti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.