Dolar 32,3271
Euro 35,0710
Altın 2.294,30
BİST 8.991,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Karlı havada yürürken düşme tehlikesine dikkat

Pek çok insan kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yolda yürürken kayıp düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bu süreci sıhhatle atlatmak için …

Karlı havada yürürken düşme tehlikesine dikkat
Aksaray Anadolu AŞ
15 Şubat 2021 11:24

Pek çok insan kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yolda yürürken kayıp düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bu süreci sıhhatle atlatmak için birtakım tedbirlerin alınması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hakan Sofu, karlı ve buzlu tabanda yürürken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

 

Orta sokaklar, yokuşlar ve üst geçitlerdeki buzlanmaya dikkat edin

Kar yağışının akabinde ekseriyetle başta çocuklar ve gençler olmak üzere birçok kişi dışarı çıkarak kartopu oynamakta ve bu durumun keyfini çıkarmaktadır. Öte yandan çok sayıda insan da işe gitmek ya da işlerini halletmek için sokağa çıkmak zorundadır. Lakin karla birlikte gelen dondurucu soğuğun, yürüyüş yollarında buzlanmaya neden olabileceği unutulmamalıdır. Orta sokaklar, yokuşlu yollar ve üst geçitler buzlanma riski en fazla olan alanların başında gelmektedir. Karla birlikte şiddetini artıran tipi nedeniyle de vakit zaman sokakta yürümenin imkansızlaştığı durumlarda, kaygan yollarda kayarak düşmeye bağlı kazalar önemli kırıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle bilhassa ileri yaş kümesindeki bireylerin mecbur haller dışında karlı günlerde dışarıya çıkmaması değerlidir. 

 

Kaymayan ayakkabı ve düşmelerde koruyacak çok katlı yumuşak giysi tercih edin

Ağır kar yağışı ve buzlanma olan bu günlerde kayarak düşmeye bağlı yaralanmalardan korunmak için meskenden dışarı çıkmadan evvel birtakım tedbirler alınması gerekmektedir. Bu tedbirlerin başında ise tabanı kaygan olmayan, uygun kışlık ayakkabılar gelmektedir. Rastgele bir düşme sonrası meydana gelebilecek travmalardan korunmak için de darbelere karşı esirgeyici olabilecek çok katlı yumuşak giysiler tercih edilmemeli, rüzgar ve tipiye karşı görüş mahzurunu kapatan giysilerden de uzak durulmalıdır. Hem kar yağışından korunmak hem de rastgele bir düşmeye karşı takviye olması için kişi yanına sağlam bir şemsiye alabilir. 

 

Soğuktan korunmak için eller cepte yürümeyin 

Birçok insan eldiven takmak yerine soğuktan korunmak için buzlu yollarda elleri cebinde yürümektedir. Bu durumda buzlu alanlarda yaşanan düşmeler sonrası meydana gelen travmaların en kıymetli sebeplerini oluşturmaktadır. Zira her iki eli de ceplerinde yürüyen bir kişi, kaydığında istikrarını muhafazasını yahut düşerken refleks olarak bir yerden takviye almasını imkansız hale getirmektedir. Bunun dışında yürüme sırasında tez edilmemeli, adımlar olabildiğince istikrarlı, yavaş ve küçük atılmalıdır. Eşyalar iki elde birden taşınmamalı, bir el kesinlikle boş bırakılmalıdır. Merdiven kullanmanın gerektiği üst geçitlerde basamaklara ayak tabanının büsbütün ve istikrarlı basmaya dikkat edilmeli, tırabzanlardan takviye almadan merdivenden inilmemelidir. Ayrıyeten yürümek zorunda kalınan yollarda buzlanmanın ağır olduğu kısımlardan kaçınmaya çalışılarak bir rota oluşturulması, uygunsa da farklı yani buzlanma olmayan yolların tercih edilmesi gerekmektedir. 

  

Kaygan yerler en çok el ve ayak bileği kırığına neden oluyor
 Karlı ve buzlu tabanda yaşanan kazalarda en sık yaralanma biçimi, kollar açık şekilde ellerin üzerine düşme yahut sırtüstü düşmelerdir. Bu ortopedik travmalar; el bileği kırıkları, dirsek kırıkları, omuz çıkığı, ayak bileği kırıkları, kalça ve omurga kırıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca, baş ve boyun darbeleri de omurga yaralanması yahut baş içi kanama sonucu hayati risk yaratabilecek yaralanmalara yol açabilmektedir. Buzlu alandaki her türlü düşme riskine karşı kişinin ayağa kalkmadan evvel kendisini denetim etmesi gerekmektedir. Bilhassa de üzerine düştüğü uzvu denetim etmesi, rastgele bir ağrı ve hareket kısıtlılığı olması durumunda çabucak yanındaki şahıslardan sıhhat takımına bilgi vermesini isteyerek hareket etmeden beklemesi değerlidir.

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.