Dolar 32,5093
Euro 34,9403
Altın 2.433,27
BİST 9.781,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Kasko-trafik birleşmesi teknik olarak imkansız

Sigorta Acenteleri Bilgilendirme Ve İstişare Toplantısı ATSO Konferans salonunda düzenlendi..

Kasko-trafik birleşmesi teknik olarak imkansız
Aksaray Anadolu AŞ
8 Mart 2016 13:33

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, sigorta acentelerinin sorunları değişen mevzuat hakkında bilgiler verildi.

ATSO konferans salonunda düzenlenen Sigorta Acenteleri Bilgilendirme Ve İstişare Toplantısına T.C. Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, TOBB Sigorta Acenteleri İcra komitesi Başkanı Hüseyin Kasap, TOBB Sigorta Acenteleri İcra komitesi Y.Üyesi Mümtaz Beğen, TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlut Söylemez, , ATSO Meclis Başkanı Fatih Tekin, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı, Ahmet Koçaş, ATSO yönetim kurulu başkan yardımcısı Hacı İsmail Başer , TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclis Üyesi Mustafa Çalışkan ve ATSO Meclis, Yönetim kurulu üyelerinin yanı rektör yardımcısı Ayhan Özçifçi, Defterdarı Uğur Aslan, Aksaray ,Konya, Kayseri ,Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Kastamonu’dan sigorta acente temsilcileri, ile delegeleri ve Aksaray Üniversitesi Ortaköy MYO Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü öğrenci ve Akademisyenleri katıldı.

KOÇAŞ “SİGORTACILIK SEKTÖRÜNÜN BİR ARAYA GELMESİ ÇOK ÖNEMLİ’’

ATSO yönetim kurulu başkanı Başkanı Ahmet Koçaş İstişare toplantısında yaptığı konuşmada; Sektörün burada buluşmasından memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. İstişare çok önemli “bizim kültürümüzde çok güzel bir söz var: “İstişare eden yanılmaz diyor.” Ben bunun ne kadar doğru olduğunu hem iş hayatımda, hem de ATSO’daki başkanlığımda bizzat gördüm. ATSO yönetim kurulu olarak, göreve geldiğimizden bu yana tabanımızla, oda ve borsalarımızla, sektörlerimizle istişare etmeden, ortak aklı ortaya koymadan tek bir adım dahi atmadık.

KOÇAŞ ‘’ Sigortacılık sektörünün son yıllarda önemli gelişmeler içinde olduğunu, 2004-2014 yılı arasındaki prim üretiminin % 17 arttığı, prim üretiminde %60 ile acenteler en büyük paya sahip olduğunu, sektördeki 15 bin 500 acentenin 32 bin kişiyle istihdama önemli bir katkı sağladığını belirtmek istiyorum. Sigortacılık sektörü son dönemlerde trafik sigortaların yüksek olması ve kasko ve trafik sigortasının birleşmesi ile ilgili medyada ön planda bir sektör iken diğer yandan ayrıca alternatif satış kanallarıyla artması örneğin internetten satışlar ve bankaların kredi verme aşamasında müşterilerine yapmış olduğu satışlar, acenteler arası amansız rekabet sektörün içinde faaliyet gösteren herkesi olumsuz etkilemektedir. Dedi.

BAŞER “ ACENTELER İÇİN ŞARTLAR ZORLAŞTIRILIYOR”

ATSO yönetim kurulu başkan yardımcısı Hacı İsmail Başer yaptığı konuşmada; sigorta acentelerinin sorunlarına değinerek; sektörde üretim kaynağının % 60 ını gerçekleştiren sigorta acenteleridir, ancak son zamanlarda sigorta şirketlerinin acentelerin asıl kazancı olan komisyonlarına ilişkin kısıtlamaya gitmeleri, trafik sigortasında yaşadıkları teknik zararları bahane ederek acentelere bazı yaptırımlar sunmaları ile tek taraflı acente fesihleri gibi bazı uygulamalar acenteleri zor durumda bıraktığını, son zamanlarda yaygınlaşan uzaktan satış yöntemiyle internet ortamında tanzim edilen poliçelerinde ayrı bir handikap konusu olduğunu ” belirtti .

GENÇ “TRAFİK SİGORTASI VE KASKO POLİÇELERİ TEKNİK OLARAK BİRLEŞMESİ İMKÂNSIZ”

Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, sigortacılık sektörünün daha sistemli hale getirilmesi için devam eden çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Trafik sigortalarındaki artışlara değinen Genç ; sigorta şirketlerinin Trafik sigorta primlerindeki artışa tek bahanenin hali hazırda sistemde dava dosyası olarak bekleyen yaklaşık 3.000.000.000 TL lik ölüm ve yaralanma tazminatları olduğunu vurguladı. Şirketlerin bu tazminat yükümlülüğü altında fiyatları yükseltmek zorunda kaldıklarını belirten Genç sözlerine şöyle devem etti : “ Hukuk sisteminde bekleyen tazminat toplamı 3.000.000.000 tl olup bunun 900.000.000 TL si kesinlik kazanmış dosyalardır. Sigorta şirketlerimde bu yüzden pirimler artırmak zorunda kaldı. Müsteşarlık olarak sigorta sisteminde yaşanan bu sıkıntıyı en ince detayına kadar analiz ediyor ve halen inceliyoruz. Vatandaşlarımızı da mağdur etmeyecek bir prim dahilinde sigorta şirketleri ile hali hazırda temaslarımız sürmekte yakın zamanda sonuç alacağımıza inanıyorum” diye belirtti.

Bireysel emeklilik ve sigortacılık sistemi ile ilgili bir dizi çalışma yürütüldüğünü belirten Genç, şunları kaydetti. “Bir başka çalışma yıllık gelir sigortası. Yani toplu bir paranın emekli maaşına dönüşmesi. Bireysel emeklilik sisteminde emeklilik yaşı 56, normal emeklilik sisteminde farklı. Örneğin 26 yaşında sisteme giren bir kişi her ay para yatırdı. 56 yaşına geldiğinde bir para birikti 80-100 bin lira veya kaç lira ise bu parayı topluca alabilirsiniz. Programlı geriye ödeme denilen uygulama var, her ay bana bin lira maaş ver birikmiş para bittiği zaman maaş da bitsin. ya da birikmiş parayı ömür boyu maaş dönüştürebilirsiniz. Bu son kısmı zordu bununla ilgili çalışma tamamlandı. Hazine onunla ilgili 30 yıl vadeli destekleme tahvili çıkarttı. Bu sistemi destekleyecek. Önümüzdeki zaman içerisinde sigorta şirketlerinin bu tür ürünlere daha da ağırlık vermesini bekliyoruz.

Kasko ve trafik sigortalarının tek bir poliçe dahilinde birleştirilmesi ile ilgili bir soruya cevap veren genç , teknik olarak her iki poliçenin de birleştirilmesinin imkansız olduğuna değindi. Bu konuyla ilgili olarak halen çalışmaların ve görüşmelerin yapıldığına vurgu yapan Genç yakın zamanda kamuoyunu aydınlatacak gelişmelerin olacağına vurgu yaptı.

KASAP “SİGORTA ACENTALARI KÖLELİK SÖZLEŞMESİNDEN KURTULACAK”

SAİK Başkanı Hüseyin Kasap acentelere müjdeli haberler verdi. Kasap yaptığı konuşmada acentelerin önüne konulan tek taraflı ‘’Kölelik Sözleşmesini’’ değiştireceğiz dedi. Kasap Türkiye’de faaliyet yürüten sigorta şirketlerinin Avrupa’da ki acentelik sözleşmelerini tek tek inceledik. Avrupa’daki acentelik sözleşmesi üzerine çalışmalarımızı yaptık ve ona göre bir sözleşme hazırladık dedi. Sigorta şirketleri Avrupa’da farklı Türkiye’de farklı acentelik sözleşmesi düzenliyor. Türk acenteler bu Kölelik sözleşmesini imzalamayacak artık. İncelediğimiz sözleşmelerde Sigorta şirketi komisyon değişikliğini 6 ay önceden acenteye bildirmekle yükümlüdür diyor. Bunun yanında Sigorta şirketi Acentesini istediği anda kapatma yetkisine sahip değildir diyor. Türkiye’de ise tamamıyla sigorta şirketinin zevkine kalmış Kasap; Bir bakmışsın sabah çalışan ekranın akşam kapatılmış. Acente arkadaşımızın başka bir acenteliği yoksa o anda işsiz kalmış. Hüseyin Kasap acentelik sözleşmesi değişeceği için sigorta şirketlerinden size yeni sözleşme imzalama talebi gelebilir bu sözleşmeleri imzalamayın uyarısında bulundu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.