Dolar 32,3159
Euro 35,1191
Altın 2.296,14
BİST 9.064,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Kim Haklı Acaba? Öğretmen mi Yoksa Öğrenci mi?

Tarihçi - Araştırmacı
11 Haziran 2019 23:05

Çok değil daha yakın bir tarihe kadar karnenin verileceği tarihe saate kadar okullarda ders olurdu. Şimdi iki bazen üç hafta evvelinden bazı okullarda eğitim bitiyor.

Ben bir veli olarak bu durumdan rahatsızım.

Eğitimin önemini çok iyi bildiğini iddia edenlerin, her günün hatta her saatin kıymetli olduğunu söyleyenlerin, dünyadaki süper güçlerin (yani devletlerin) hep eğitim sayesinde olduğunu dillendirenler ülkemizde de eğitimin iyi ve etkili verilmesi noktasında hemfikirdir kanaatimce.

Demek oluyor ki yaklaşık 8 ay süren evet yanlış yazmadım 9 değil 8 (sekiz) ay süren eğitimin de geriye gittiğini görünce üzülüyor insan.

Bazı öğrencileri görünce neden okulda olmadıklarını soruyorum ve “dersler bittiği için öğretmenlerimiz gelmenize gerek yok” dedi cevabını alıyorum.

Ne demek dersler bitti yahu? Müfredata göre, ders kitaplarına göre bitebilir de hayatın dersi biter mi?

En büyük kaybımız olan edebin izahı, meşruhatı için son ana kadar öğretmen-öğrenci buluşmaları hele de dersler bitip bu hususların anlatılmasına saatler yetmez zaten.

Ne demek “öğretmenler gelmenize gerek yok dedi?”

Ben şahsen bu şekilde olmasını istemem. Kabul de edemem. Zira pek çok öğretmen arkadaşım “eğer biz savsaklarsak aldığımız paraya haram karışır” dediği için bunu kabul edemem diyorum. Benim bu cümlelerimden rahatsız olacaklar varsa da kendileri bilirler.

Devamsızlık meselesini ciddiye aldıklarında ya da mecburen devam etmek zorunda kaldıklarında öğrenciler okula mecburen geleceklerdir. Son güne kadar devam etmeyenlerin karnelerine yansıyacağı söylense çocuklar gelirler. Gelince de öğretmenler dünyanın farklı ülkelerindeki başarılı insanların hayat hikayelerini anlatsalar harika olmaz mı?

Annesine, babasına, öğretmenine saygısız olanların değil de edepli, çalışkan öğrencilerin başarılı olduklarını örnekleriyle bir daha anlatsalar âlâ olmaz mı?

Ya değilse “öğrenciler gelmiyor” demek ya da “öğretmenler gelmemizi istemiyor” demek çok kolaydır.

Başkasını bilmem ama ben kızlarıma öğretmenlerine saygısızlık yapmamalarını, eğer öğretmenlerinden azar işitirlerse bunun kendileri için gerekli ve önemli olduğunu anlatmaktayım. Ders kitapları haricinde okumalar yaptırıyorum. Testler çözdürüyorum. Oyunlar oynatıyorum.

En önemlisi de isterse çöp kovası iki km uzakta olsun ufacık çöpünü sokağa attırmıyorum. Sokak hayvanlarına eziyet etmemelerini, edenleri şikayet etmelerini tembihliyorum.

Biliyorum ki eğitimsiz bireyler toplumun başına bela olurlar.

Aldığı her kuruşu helal ettirmek için çabalayan, öğrencilerini evlat gören öğretmenlerin yaşları benden küçük dahi olsa ellerinden öperim.

Şimdiden öğretmen ve öğrencilere muhakkak kitaplı, bulmacalı, oyunlu, oksijenli iyi bir istirahat dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.