Dolar 32,4339
Euro 34,7833
Altın 2.432,55
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
25°C
Hafif Yağmurlu
Sal 22°C
Çar 23°C
Per 20°C
Cum 19°C

Kısa mesajla gelen tehdit

Siber hatalılar kurguladıkları SMS‘ler (kısa mesajlar) yoluyla insanları kandırmayı amaçlıyorlar. Cep telefonlarına gönderdikleri geçersiz kargo …

Kısa mesajla gelen tehdit
Aksaray Anadolu AŞ
19 Şubat 2021 14:12

Siber hatalılar kurguladıkları SMS‘ler (kısa mesajlar) yoluyla insanları kandırmayı amaçlıyorlar. Cep telefonlarına gönderdikleri geçersiz kargo bildirimlerini tıklatarak  kullanıcıların kimlik bilgilerine erişmeye, gerçek olmayan vaatlerle onları dolandırmaya  çalışıyorlar.

 

Siber güvenlik kuruluşu ESET, dolandırıcılık hedefiyle atılan aldatıcı SMS’lere dikkat çekti. 

 

Bu günlerde çok fazla çevrimiçi alışveriş yapıyoruz ve teslimat bildirimleri birbiriyle karışabiliyor. Yapılan alışverişlerin akabinde, evvel gönderimler ile ilgili bilgilerin yer aldığı kısa bildiriler sonrasında da kargo teslimatları ile ilgili bildirimler geliyor. Bazen kargodan rastgele bir teslimat beklemesek bile dolandırıcılar o kadar inandırıcı kontaklar ya da teklifler sunuyorlarki linke tıklayıp daha fazla bilgi edinme isteğine kapılıyoruz. 

Kendilerine kargo şirketi süsü veriyorlar

ESET araştırmacıları son vakitlerde, kelamda kargo şirketlerinden gelen SMS kimlik avı (smishing olarak da biliniyor) dolandırıcılığında bir artış olduğunu fark etti.

Siber dolandırıcılar gönderdikleri bu tıp iletilerle kurbanlarını ilişkiye tıklatmayı amaçlıyorlar. Manipülasyon konusunda çok düzgün olan dolandırıcılar kendilerini daima olarak yeniliyorlar. İnsanlara ikinci kere düşünme fırsatı vermeden istediklerini yaptırmak üzere yeni teknikler geliştiriyorlar.            E-posta kimlik avı sistemine  alışıldığı için birçok insan bu e-postalara karşı tedbirler almaya başladı. Fakat SMS kimlik avı iletileri, bu kadar gündemde değil. Bu nedenle, hatalılar bu bildirileri kendi faydasına kullanabiliyor.

Tıklamak için tez etmeyin

ESET araştırmacısı Jake Moore artan tehditleri inceleyerek şu ikazlarda bulundu: Bu iletilerin sıklığı ve iletilerdeki yaratıcılık giderek artıyor. Sizi korkutma hedefi taşıyan, büyük bir indirim sunduğunu sav eden ve çabucak harekete geçmenizi isteyen bildiriler geldiğinde bir sefer daha düşünün. Hislerinizi etkileyen iletiler, farkına varmadan sizi manipüle eder. Tıklamak için çabuk etmeyin. Gönderici bilgilerini denetim edin, size sunulan bir teklifin bir kargo şirketinden gelip gelmeyeceğini düşünün. Olmayacak cazip tekliflere aldanmayın.  Size özel, bankacılık süreçlerinde kullanılabilecek bilgileri, şifre ve parolalarınızı, kredi kartı bilgilerinizi paylaşmayın. 

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.