Dolar 32,3297
Euro 35,0425
Altın 2.281,75
BİST 8.988,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Mercedes-Benz’den Aksaray’a 1.7 milyarlık katkı

Mercedes-Benz’den Aksaray’a 1.7 milyarlık katkı
Aksaray Anadolu AŞ
3 Mayıs 2019 20:34

Türkiye’de faaliyetlerini 52 yıldır sürdüren Alman otomotiv devi Mercedes, 1986’da Aksaray’da kurduğu kamyon fabrikasının katkılarını somut bir şekilde ölçümleyebilmek adına bağımsız iki araştırma şirketiyle sosyal-ekonomik bir araştırma gerçekleştirdi.

495 milyon Euro’luk doğrudan yatırım yapılan fabrikanın şehre yaptığı somut katkıların ortaya konduğu araştırmaya göre Mercedes-Benz Türk; üretimiyle, sağladığı istihdamla, AR-GE faaliyetleri ve ihracatı ile şehirde 33 yılda 1.7 milyar TL’lik ekonomi yarattı. Yapılan araştırmaya katılan yerel halk, esnaf, yerel otoriteler, çalışan ve çalışan ailelerinden oluşan yaklaşık 2.000 farklı demografik yapıya sahip kişi; Mercedes-Benz Türk’ün Aksaray ilinin bir simgesi olduğunu ve Mercedes-Benz Türk’ün kendi illerinde bulunmasının bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

EKONOMİNİN % 20’Sİ

Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, bu coğrafyanın kaderini değiştirmedeki etkileri nedeniyle gururlu olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Zaman içerisinde gördük ki Aksaray, yerel kalkınmanın en güzel örneklerinden biri olarak dünyadaki sayılı Mercedes-Benz şehirlerinden biri oldu. Üretimimiz, ihracatımız, AR-GE faaliyetlerimiz, yarattığımız istihdam ve yatırım faaliyetlerimizle hem Aksaray’ın hem de ülkemizin ekonomisine katma değer sağlıyoruz. 2017 yılında Aksaray ekonomisinin toplam GSYİH’sı TÜİK verilerine göre 10 milyar 636 milyondur.

Buna göre Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nın çevresine dolaylı ve uyarılmış etki ile toplam bölgesel ekonomik etkisi Aksaray ekonomisinin yaklaşık yüzde 20’si oranında bir büyüklüğe sahiptir. Bundan 33 yıl önce ilk temel atılırken, bu yatırımın sadece iş olanağı sağlamakla sınırlı olmayacağını ve istihdamın yaşam kalitesine doğrudan etki edeceğini öngörüyorduk, bu rakamlar öngörülerimizin doğru olduğunu kanıtlıyor.” (Hürriyet)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.