Dolar 32,5994
Euro 34,8026
Altın 2.503,83
BİST 9.431,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 28°C
Sal 30°C

Merhum Halep Gerçeği

Tarihçi - Araştırmacı
18 Aralık 2016 15:52

Halep, Arapça’da (ve bazı Sami dillerinde) “süt veren” demektir. Süt gibi çok önemli bir besinin burada bol olmasına atıfla verilen bir isimden bahsediyoruz. Daha çok yakın bir tarihte, sadece on sene önce “2006 İslam Kültür Başkenti” ilan edilen bu şehir tam bir medeniyet beşiğiydi. Osmanlı’nın en önemli şehirlerinden birisiydi. Dokumacılıkta üç önemli şehir İstanbul, Bursa ve Halep’ti. Ama ticarî yönden daha da önemliydi. Koca Osmanlı Devleti’nin İstanbul’dan sonra en önemli ikinci şehriydi merhum Halep!

blank

Bu saatten sonra Halep’i methetmenin kime ne faydası var? Elbette faydasız farkındayım. Yazmak istediğim bir şehrengiz değil elbette. Dünyanın gözü önünde katledilen merhum Halep hakkında yanlış değerlendirmelere dayanamadığım için kısa ve öz bir şeyler yazmalıyım diye niyetlenmiştim. Mesele şu ki, aklı başında vicdan sahibi insanlar bile Halep’te yaşanan katliamın aslında bir abartılı algı olduğuna inanıyor ve başkalarını da bu minvalde inandırmaya çalışıyorlar. Bu kadar isabetsiz bir yorumu yapmalarına neden olan da kurgu fotoğraflardır. Servis edilen bunlar devede kulak değil; olsa olsa devede bir kıl olabilecek seviyededir. Yani milyonlarca gerçek katliam fotoğrafı arasında birkaç sahte fotoğrafa bakıp da “Aaa, Halep konusunda insanları aldatıyorlarmış. Aslında katliam diye gösterilenler birer kurguymuş”. Hemen aşağıda bu fotoğraflar var. Ama onların altında da gerçek fotoğraflardan birkaçı var. Devir teknolojinin. O yüzden buraya milyonlarca fotoğraftan on-on beş fotoğraf koymak bile gereksiz. Şüphesi olan varsa internete girer ve “Halep” yazar. Bakınız sadece yazacağı merhum şehir Halep’in ismi. Önüne ya da sonuna ek bile koymadan Halep yazsın ve görsün bakalım hakikat nedir. Hem de makyaj var mı yok mu diye tereddüte düşeceği fotoğraflara değil bizzat vicdansızlığına utanacağı videolara baksınlar.

blank

Bu fotoğraf da mı sahte? Bu da mı kurgu? Allah rızası için insanların acısıyla alay etmeyin. Vicdanlı olmak o kadar da zor değildir.

blank

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.