Dolar 32,5994
Euro 34,7386
Altın 2.496,60
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 30°C

MİT Müsteşarlığı Sosyal Ağ Bildirgesi aldatmacası!

MİT Müsteşarlığı Sosyal Ağ Bildirgesi aldatmacası!
Aksaray Anadolu AŞ
8 Mart 2016 19:41

Facebook, Twitter, Instagram, Swarm gibi Sosyal Medya Platformlarını kullanan bir çok kişinin son zamanlarda çığ gibi büyüyen ve “Paylaşmayın ! Kopyalayıp yapıştırın.” telkini ile sayfalarına paylaştığı bir mesaj (!) var. Mesaj kısaca bu (veya buna benzer içerikte);

“Tedbir Gereği: T.C. Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün 16.02.2016 tarih ve 69471265-010-06/1955 sayılı Milli Güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları hakkındaki Genelge (2016/4) Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca MİT Müsteşarlığı Sosyal Ağ Bildirgesi doğrultusunda Facebook’un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan başka bir hesabım olmadığını bildirir ve gereğinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz ederim.”

deniliyor.

Aslında facebook ve diğer Sosyal Medya Platformlarına üye olduğunuzda bir anlaşmayı kabul ederek üye olursunuz. Yani Facebook durum kısmına herhangi bir şeyi paylaşmanız hiçbir şey ifade etmez. Ayrıca MİT Müsteşarlığı Sosyal Ağ Bildirgesi diye bir bildirge yok. “Milli Güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları hakkındaki Genelge” var ancak bu genelgenin konusu tamamen farklı. Türk Ceza Kanunu ile ilgili maddelerin burada konuya entegre edilmesi ayrıca bir konu  Bir başkasının adınıza açtığı bir hesaptan veya sizin herhangi bir paylaşımdan ötürü mağdur olmanız halinde facebook size bir kuruş ödemez! Çünkü Facebook Türk Ceza Kanunu ile uzaktan yakından ilgisi, ilişkisi yok.

Planlı bir şekilde sazan avı diye tahmin ettiğimiz bu olaya benzer yazılar yılın belirli dönemlerinde tekrarlanıyor. Bir başkasının hesabınızı kopyalayıp konusu suç teşkil eden paylaşımlar yapması sizi suçlu duruma düşürmez.

Örneğin hiçbir sosyal medya hesabı olmayan birinin adına açılmış sahte bir hesap ile konusu suç teşkil eden bir paylaşım ile bir kişinin bundan dolayı cezalandırılması düşünülemez. Bu nedenle bu mesajların kanun değerinde ve Facebook şartnamesinde hiçbir değeri yok. Şöyle ki suçlu biride böyle bir iletiyi paylaşıp sahte sosyal medya hesapları açarak propaganda yapabilir. Bu durumun olabilitesi gayet yüksek.

Sonuç olarak kime veye neye hizmet ettiği bilinmeyen, bazı grupların planlı bir şekilde hazırladığı bu senaryolara alet olup komik duruma düşmeyiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.