Dolar 32,3363
Euro 35,1725
Altın 2.241,49
BİST 8.729,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Mokisos (Nora) antik kenti, turizme kazandırılacak

Mokisos (Nora) antik kenti, turizme kazandırılacak
Aksaray Anadolu AŞ
21 Ekim 2020 17:50

Kapadokya’nın ‘Efes’i olmaya aday Antik Mokissos (Nora) şehrinde 30 yılın ardından çalışmalar yeniden başlıyor.

1990 yılında Alman arkeoloji ekibinin yaptığı ilk çalışmanın ardından içerisinde binden fazla yapı, 32 kilise bulanan Antik Mokissos (Nora) şehrinin Aksaray turizmine kazandırılması için çalışmalar yeniden başlatılıyor

M.Ö 5. Yüzyıla kadar uzanan tarihi ile Doğu Roma İmparatorluğunun bölgedeki en önemli kentlerinden olan Antik Mokissos Şehrinde (Nora) arkeolojik kazıların yeniden başlatılması için çalışmalar başlatılıyor.

Mokissos (Nora) Antik Kenti’nde Aksaray İl Kültür Müdürlüğü bünyesinde ve Aksaray Müze Müdürlüğü başkanlığında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Tolga Uyar’ın bilimsel danışmanlığındaki bir ekip tarafından araştırma; haritalama, mimari belgeleme çalışmaları tamamlandı.

Vali Hamza Aydoğdu Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Tolga Uyar ile Nora Antik kentinde incelemelerde bulundu.

Vali Aydoğdu: ‘Hep beraber antik kente sahip çıkacağız’

Vali Aydoğdu Hasandağı eteklerinde kurulan antik kentin yapılacak arkeolojik kazıların ardından turizme açılması için girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Bilim insanlarının yaptıkları incelemelerde Antik Nora Şehrinin Kapadokya bölgesinde geniş alanda kurulan ve kalıcılığını koruyan en önemli ören yerlerinden olduğunun belirlendiğini ifade eden Vali Aydoğdu; “Kültür Bakanlığımız, hocalarımız ve Valiliğimiz hep beraber bu antik kente sahip çıkacağız. Antik çağ kalıntılarına, tarihine, dokusuna sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor”dedi.

-30 yılın ardından ilk çalışmalar yapıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Tolga Uyar’da yaptığı açıklamada Viranşehir olarak bilinen Antik Mokiosos (Nora) şehrinin Helenistik döneme kadar uzandığını söyledi.

1990 yılında Alman bir ekip tarafından yapılan incelemelerin ardından Antik kentte yeniden çalışma başlatıldığını ifade eden Uyar, antik metinlerde adı geçen kentin Doğu Roma İmparatorluğu döneminde bölgesel başkentlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

-Bölge ‘Efes’ olmaya aday bir yer

Antik Coğrafyası ve tarihi ile bölgenin Efes Antik Kenti olmaya aday bir yer olduğunu kaydeden Uyar; “O dönemde burada bin adet sivil konut inşa edilmiş. Dolayısıyla 5. ve 6. Yüzyılın en yoğun nüfuslu kentlerinden bir tanesi Nora antik kentiydi. Bu şehir Kapadokya bölgesinin en geniş ve bugüne kadar en iyi korunmuş ören yerinden olduğunu görüyoruz. Bakanlığımızın destekleriyle bura da bir kazı çalışması başlatma çabasındayız’ dedi.

200 hektar alanda kurulan antik kente konutlar dışında, yıkıntı halinde olanlarla birlikte yaklaşık 32 tane kilise yapısı, 20 sarnıcın tespit edildiğini kaydeden Uyar; mimarileri esas alınarak incelenen kiliselerin yaklaşık olarak 6. yüzyılın ortası ile erken 7. yüzyıl arasında inşa edildiğini bu yapıların Bizans mimarisinin ortak dönemsel karakterlerinden bazılarını yansıttığını aktardı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.