Dolar 32,3401
Euro 35,1148
Altın 2.238,24
BİST 8.791,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Muazzam Bir Seneye (2022) Borç Geldiniz!

2 Ocak 2022 21:39

Zamsız hayat pek mümkün değil bunun farkındayım ama 2022’nin ilk dakikalarında hele de elektrik ve doğalgaza yapılan zam da kabul edilemezdir. Bunun particilikle, siyasi ve ideolojik görüşle de alakası yoktur. Yanlışa yanlış demek birisini ne hain yapar ne de düşman! Ortada net bir hakikat var ki o da ekonomik anlamda ülkemiz berbat durumda. İktidarın aklı başında yöneticileri de zaten bunu diyor. “Milletin aklıyla dalga geçmeyin” deme cesaretini bile gösteriyor. Fakat iktidarı her halükârda destekleyenler düşünmek yerine holiganlığı tercih ediyor.

*

Bugün yeni yılın daha ikinci günü ve fahişin de fahişi zamlar yapılalı saatler oldu. İnsan en azından ani bir tepki gösterir değil mi? Dün bir akrabam ile bir saate yakın konuşma zulmüne maruz kaldım. Evet maruz kaldım çünkü evime misafir oldu. Hâlen iktidarı savunuyor. Karı-koca maaş aldıklarından, bir kenarda altın, dövizleri olduğundan hükümetin yaptığı zamlardan çok da etkilenmeyecekleri için mi savunuyorlar diye düşündüm. Asıl nedenin ne olduğunu sohbetin devamından anladım. “İktidar gider ve başkası gelirse yanarız. Dinimiz elden gider; pkk yeniden hortlar…” Kısacası diyor da diyor. Neremle güleceğimi bilemedim. Aklıma bir fıkra geldi. Hem misafir hem akraba acaba anlatsam mı anlatmasam mı bilemedim. Ayıp mı olur derken dayanamadım. Anlattığım fıkrayı sizinle de paylaşıyorum.

Padişahın biri halkının vergiye karşı hangi noktadan sonra direneceklerini test etmek ister. Bunun için vezirlerini çağırır.

Vezirleri huzura çıkar, saygılı bir şekilde beklerler.

Padişah;

— Köprülere adam koyun, geçenden bir akçe alsınlar! der.

Aradan bir süre geçtikten sonra Padişah vezirlerine sorar:

— Nasıl, halk hayatından memnun mudur? Herhangi bir şikâyet var mı?

Vezirler:

— Hiç bir tepki yok Sultanım!

— İyi o zaman. Köprünün diğer tarafına da bir adam koyun, çıkandan da bir akçe alsın!

Aradan bir süre geçmiş, Padişah tekrar sormuş vezirlerine:

— Var mı halinden şikâyet eden?

— Yok!

Halkının tepkisizliğine kızan Padişah, gürlemiş:

— Köprülerin ortasına da birer adam koyun, gelip geçeni …. yapsın!

Aradan birkaç gün geçmiş, halktan bir tepkinin olmamasına içerleyen Padişah, çağırmış vezirlerini,

—Halkı dinleyelim hele bir, demiş. Gitmişler köye, Padişah sormuş:

— Halinizden memnun musunuz, var mı bir şikâyetiniz?

Ses yok. Padişah tekrar :

—Taş üstünde taş omuz üstünde baş komam! Var mı şikâyeti olan hemen söylesin! Diye gürleyince arkalardan cılız bir ses duyulmuş:

—Padişahım, o köprünün ortasındaki adam var ya!

—Eeee! demiş Padişah bir umutla… Ne olmuş o köprünün ortasındaki adama?

— Aksamları çok kalabalık oluyor, sıra uzuyor, eve geç kalıyoruz, mümkünse bir adam daha koysanız…

Şimdi durum buna çok benzemiyor mu? Aslında aklımda “ısınmak için yapıyorsan bir şey demem ammaaa…” fıkrası da vardı ama bunu da anlatmadım. Daha doğrusu anlatamadım.

*

“Muazzam bir seneye borç geldiniz!” başlığı pek de anlamlı değil farkındayım. Fark edeceğiniz gibi “hoş geldiniz” kalıbından ilham alarak yazdım. Belki “muazzam bir seneye borçlu geldiniz!” yazsam daha makul olurdu ama o zaman da esprisi kaçardı. Demlikte çay bittiği halde kabullenmek yerine sıcak su ilave ederek çoğaltmaya çalışırız ya ona benzer bir durum olur diye “muazzam bir seneye borç geldiniz!” dedim. Bir başlığı açıkladığım son olur mu bilmem ama ilk yazım bu galiba.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.