Dolar 32,5246
Euro 34,8395
Altın 2.488,50
BİST 9.540,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 24°C
Cts 20°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Muhasebe, insanın ölümü yadsımasında bir araç mıdır?

Muhasebe, insanın ölümü yadsımasında bir araç mıdır?
Aksaray Anadolu AŞ
21 Aralık 2018 18:59

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Dr. Öğretim Üyesi Ömer Yazan, modern insanın sürekli olarak kaygılandığı ölüm düşüncesinin, ölümden kaçınma veya ölümsüzlük antitezini de beraberinde getirdiğini söyledi.

89’uncu Felsefe Toplantısında “Ölümü Yadsıma Aracı Olarak Muhasebe” başlıklı bir sunum yapan Yazan, muhasebenin sadece teknik yönüyle değerlendirildiğinde bilimsel eleştiri yapılabilecek bir disiplin olduğunu, ancak diğer tüm sosyal bilimlerde olduğu gibi insani bilimlerin önemli bir alanı konumunda bulunduğunu belirtti. İnsanların hayatındaki bir kısım sosyolojik veya felsefi olguların muhasebeye doğrudan ya da dolaylı olarak yansıdığını iddia etmenin yanlış olmayacağına değinen Ömer Yazan, “Acaba muhasebe, insanların ölümü yadsımasında bir araç mıdır?” diye sordu. Ölümün, insanın yüz yüze kaldığı ancak yüz yüze kalmaktan da sürekli kaçındığı en temel düşüncelerden birisi olduğuna da dikkat çeken Yazan, “Günlük hayatımızda -özellikle yaşın genç olduğu dönemlerde- ölümle, bir yakınımızı kaybedince karşı karşıya kalıyoruz. Öngöremediğimiz bir sınırsızlık içinde ömrümüzün devam edeceğini varsayıyoruz. Aslında modern insanın kaçındığı en temel düşüncenin ölümlülük oluğunu iddia etmek mümkün. Ölüm kaygısı bir antitezi de beraberinde getiriyor; ölümden kaçınma veya ölümsüzlük. Ölümsüzlük düşüncesinin tarihten bu yana pek çok yansımasını görüyoruz. Abidevi yapılar, geride hayırlı bir evlat veya eser bırakma, sevap defterinin kapanmaması, yüzyıllar boyu devam etmesi istenen aile ve soy isimleri, elden ele, nesilden nesle geçen değerli mücevherler… Bu kaygıların temelinde ölümsüzlük düşüncesi yatmaktadır.”

Toplantı, soruların cevaplanmasının ardından sona erdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.