Dolar 32,3865
Euro 35,0621
Altın 2.326,80
BİST 9.117,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Müstemleke Subayı

20 Nisan 2022 15:55

Biliyorsunuz ki müstemleke demek sömürge ya da sömürülen demektir. Bir ordunun başka bir ifadeyle bir devletin başka bir devleti ya da bir bölgeyi işgal etmesi ve yönetmesi tarihte kalmış değildir. Tarih boyunca akla hayale gelmeyen mezalime sebep olanlar bugün de tam tersi bir şekilde medeniyetin abidesi pozu vermektedir. Müstemleke kelimesi pek kullanılmasa da pratikteki birçok şey aslında odur. İşgalci devletin temsilcisi olanların başında müstemleke valisi gelse de müstemleke subayı daha çok can acıtır. Çünkü insanlarla daha çok karşılaşan subaylardır.

Günümüzde müstemleke subayları dünyanın birçok yerinde var. Bir de içine müstemleke subayı kaçmış kişiler daha doğrusu yöneticiler vardır. Bu tipler genelde seçilmişlerden çıkar. Çünkü belli bir süre göreve geldiğini unutarak kendisini kralcık zanneden bu tipler her şeye şekil vereceğini zanneder.

Kendisini ilgilendirmeyen konularda bile ahkam keser. Egosunu tatmin etmek için sağa sola bulaşır. Bulaşıktır ama bulaşık olduğunu çoğu söyleyemez. Cesur ve onurlu insanların “haddini bil bakalım” çıkışlarını da düşman saldırısı gibi görürler. Etraflarındaki yalakaların pohpohlamasıyla iyice zıvanadan çıkan bu tipler işini düzgün yapanlara bile eziyet etmekten çekinmezler.

Kendisini müstemleke subayı zanneden tiplerin bu cesareti nereden bulduğuna dair sizin fikriniz nedir bilemiyorum ama bence bir şehir eğer kendi değerlerine sahip çıkmazsa her gelen eziyet eder. Müstemleke subaylarına fırsat vermeyecek olan şehirlidir.

Haksızlık, yolsuzluk gibi konuları işitince “mahkeme kadıya mülk değil” diyerek devletin, milletin başka bir ifadeyle kendisinin servetini yok edenlerin o koltukta sonsuza kadar kalmayacağı için sorun yok diye düşünenler var. Bu nedir Allah aşkına. Birçok insan itiraz etmek yerine eziyet eden kimse artık, zaten ahirette yaptıklarının hesabını ödeyecektir diye düşünerek hırsızın haddini bildirmek, çalanın yakasına yapışmak, yolsuzluğu yapandan hesap sormak gibi önemsiz (!) işlerle uğraşmıyor!.. Halbuki inancı ona sessizliği, pısırıklığı değil okumayı, düşünmeyi, haksızlığa karşı isyan etmeyi tavsiye ediyor!

Evet, mahkeme kadıya mülk değil denilebilir. Yanlış bir söz değildir ama böyle beylik sözlerle vatandaşlık olur mu? Her gelen saltanat sürer gibi kafasına göre işler yaparsa demek ki o mahkemedeki kadılar mülk sahibi gibi davranıyor demektir. Hizmet yerine hezimetle anılan çoksa ve halk da şuurlu bir vatandaş gibi problemli yöneticilerden hesap sormak yerine arkasından küfredip yüzüne gülerse elbette o memleket yalnızdır. Böyle memlekette de müstemleke subaylar eksik olmaz!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.