Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Az Bulutlu
Aksaray
24°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 22°C

Nükleer enerji alanında 43 Türk uzman yükseköğretim diplomalarını aldı

Mezuniyet merasimine Türkiye, Vietnam ve Bangladeş’ten mezunların yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Türkiye …

Nükleer enerji alanında 43 Türk uzman yükseköğretim diplomalarını aldı
Aksaray Anadolu AŞ
17 Şubat 2021 17:12

Mezuniyet merasimine Türkiye, Vietnam ve Bangladeş’ten mezunların yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Türkiye Cumhuriyeti Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Güç ve Milletlerarası Proje Uygulama Genel Müdürü İbrahim Halil Dere, Rusya Devlet Atom Gücü Kurumu Rosatom İşçi İdaresi Departmanı Eğitim Programları Müdürü Valery Karezin ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş. İnsan Kaynakları Yöneticisi Andrey Pavlyuk katıldı. 

 

Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için uzman yetiştirme programı kapsamında nükleer güç alanında eğitimlerini tamamlayan dördüncü periyot Türk mezunlarını şu sözlerle kutladı:

 

”Rusya ile Türkiye ortasındaki işbirliğinin en kıymetli ögelerinden biri de Akkuyu NGS’dir. Bu proje kapsamında Türkiye’den birçok öğrencimiz MEPHI Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi’nde eğitim görmektedir. Bu yıl çevrimiçi olarak gerçekleşen mezuniyet merasimine katılmaktan büyük memnunluk duyuyorum. Nükleer güç alanında Rusya’da aldıkları üst seviye eğitim sayesinde MEPhI Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nde tahsil gören Türk öğrencileri, Akkuyu NGS projesinde yer alarak ileride Türk-Rus alakalarının kıymetli dostluk köprüleri olacaklar. Tahsil sürecinde elde ettikleri başarıyı takdir ediyor ve tüm öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Bu vesileyle başta Sayın Rektör olmak üzere üniversitenin tüm öğretim üyelerine ve çalışanlarına öğrencilerimize gösterdikleri yakın ilgi ve dayanak için teşekkürlerimi sunmak isterim. Mezun olan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor, ileriki hayatlarında muvaffakiyetler diliyorum.”

 

Merasime katılan Türkiye Cumhuriyeti Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Güç ve Memleketler arası Proje Uygulama Genel Müdürü İbrahim Halil Dere de, genç mühendisleri şöyle tebrik etti:

 

“Bugüne kadar, Akkuyu NGS projesinin yerine getirilmesi yolunda birçok değerli kademelerin üstesinden geldik. Nükleer güç santralinin inşaatı tüm süratiyle devam ediyor. Sizler yıllar evvel Türkiye’de nükleer gücün geleceğine inandınız ve bilmediğiniz bir rotaya yelken açarak, vatanınızdan uzakta uzun ve kuvvetli bir eğitime başlamaya cüret ettiniz.  Bugün de bu yüreğinizin ve emeklerinizin karşılığını alma vakti geldi. Tüm genç uzmanlarımızı Türkiye Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlığı ismine samimiyetle tebrik ediyorum. Sizler de evvelki yıllarda mezun olan meslektaşlarınız üzere, AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’de çalışmaya başlayacak ve Türkiye’de nükleer kesimin öncüleri olacaksınız. Bu değerli projenin bir kesimi olacağınız için gurur duyuyoruz. Bu vesileyle başta öğretmenleriniz, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. çalışanları, Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği ile, size inanan ve dayanak veren ailelerinizi ve eğitim alabilmeniz için gayret gösteren herkese teşekkürlerimi sunmak istiyorum.”

 

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. İnsan Kaynakları Yöneticisi Andrey Pavlyuk ise, Türk öğrencilere hitaben şunları söyledi:

“Bugün nükleer güç alanında eğitimlerini tamamlayan dördüncü devir genç Türk mezunlarının yükseköğretim diplomalarını almaları şirketimiz için bilhassa değerlidir. İleride kendi ülkenizde dünyanın en ileri teknoloji sanayilerinden birini geliştireceksiniz. Başarınız, Türkiye’nin gelişmiş Rus teknolojileri tecrübesini ne kadar dinamik bir halde benimseyeceğini ve nükleer güç alanındaki kendi gelişmelerinin temelini ne kadar süratli oluşturacağını belirleyecektir. Tecrübeli yöneticilerinizden ve akıl hocalarınızdan çok daha fazlasını öğreneceğinize eminim. Artık siz onlarla birlikte, etraf dostu ve inançlı elektrik üretimi projelerinin yerine getirilmesine faal olarak katılacaksınız.

 

Diplomalarını alarak öğretmenlerine minnettarlıklarını sunan Türk mezunlar, yaşadıklarını ve hislerini şu sözlerle tabir ettiler:

 

Hande Işık Yakar: “2014’te Rusya’ya geldim ve çabucak Obninsk kentindeki hazırlık fakültesinde Rusça öğrenmeye başladım. Orada 1 yıl okudum, akabinde Moskova’ya taşındım. Uzman derecesini almak üzere MEPhI Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nin Moskova yerleşkesinde 5.5 yıl okudum. Üniversitede dersler tecrübeli öğretmenler tarafından veriliyordu. Pratik ve laboratuvar dersleri ise profesyonel olarak gelişmemizi sağladı. Nükleer santrallerin ana ekipmanları hakkında birçok faydalı bilgi öğrendiğimiz Volgodonsk’taki staj programımızı bilhassa hatırlıyorum. Dahası, ”Atommash” fabrikasında bu cins ekipmanların üretim sürecini kendi gözlerimle görmüş oldum. Benim için çok yararlı bir tecrübe oldu. MEPhI Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nde bu kadar uygun bir eğitim aldığım için memnunum. Burada okurken birçok unutulmaz tecrübe kazandım ve artık Akkuyu NGS’de uzman olarak çalışmak üzere Türkiye’ye dönüyorum. MEPhI ve ikinci vatanım haline gelen Rusya ile bağlantı halinde kalmayı çok isterim. Üniversitemize, Dekanlığa ve bilhassa Otomasyon Kısmı çalışanlarına her şey için çok teşekkür ederim!

 

Osman Ak: “MEPhI’de fizik mühendisliğini okumak üzere Rusya’ya geldim ve artık de mezun olduktan sonra Akkuyu NGS’de uzman olarak çalışacağım. Altı buçuk yıllık eğitimin akabinde artık bizim için kusursuz öğrenci yılları sona eriyor. Tüm mezunlar ismine, Dekanlığımıza, kısmımıza ve bizde bilgi merakını geliştiren tüm öğretmenlerimize teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Ayrıyeten sınıf arkadaşlarıma her vakit yanımda oldukları için ve birlikte hoş yıllar geçirdiğimiz için teşekkür etmek istiyorum. Rusya’yı ve üniversitemi her vakit özleyerek hatırlayacağım.

 

Denizhan Kotan: “Türkiye’den Rusya’ya 6.5 yıl evvel geldim. Burada, Obninsk Atom Gücü Enstitüsü’nde bir yıl boyunca Rusça eğitimi aldık. Tabi ki birinci başta, lisanı ve kültürü bilmediğimiz için öğreni̇m görmek bize güç geliyordu, fakat sonunda başarılı bir halde adapte olduk. Ardından Moskova’da 4 yıl okudum, eğitim süreci çok değişikti. Dördüncü sınıftayken bir uzmanlık kolunu seçmem gerektiğinde, ben ve öbür 17 sınıf arkadaşım NGS işletme çalışanı hazırlama kolunu seçtik ve esasen kendimizi evdeymiş üzere hissettiğimiz Obninsk kentine geri döndük. Uzmanlık dersleri zordu ancak uğraş gösteriyorduk, çok okuyorduk ve bu yıl üniversiteden mezun olduk. Çok memnunuz. Obninsk Atom Gücü Enstitüsü ve MEPhI’deki öğretmenlerimize çok minnettarız, size çok teşekkür ederiz!

 

Bu yıl 43 Türk öğrenci MEPhI’den mezun oldu. 18’i üniversitenin Obninsk şubesi olan Atom Gücü Enstitüsü’nde, (IATE) 25’i ise MEPhI Moskova merkez yerleşkesinde eğitim aldı. Mezunlar, “Nükleer güç santralleri: tasarım, işletme ve mühendislik” uzmanlık kısmında diploma almaya hak kazandı. Öğrenciler, nükleer santrallerin tasarımı ve işletilmesi, nükleer santrallerin radyasyon güvenliği, nükleer santrallerin izleme ve denetim sistemleri olmak üzere üç uzmanlık kısmında tahsil gördü. Genç uzmanlar memleketine döndüklerinde, AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’den iş teklifleri alacak ve kısa vakit sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci nükleer santralinin şantiyesinde çalışmaya başlayacak.

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.