Dolar 32,5769
Euro 35,0003
Altın 2.428,87
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Öğrenci sanayide çalışarak mezun olacak

Öğrenci sanayide çalışarak mezun olacak
Aksaray Anadolu AŞ
5 Haziran 2018 02:00

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, uygulamaya başlayacakları “Ortak Eğitim Programı” ile hem mühendis adaylarının, hem de sanayici ve işverenlerin kazanacağını söyledi.

– Proje, Son Derece Avantajlı Bir Kazan-Kazan Modeli –

Ortak Eğitim Programı, düzenlenen bir toplantıyla Aksaray iş dünyasına tanıtıldı. Proje, ilgili şartları sağlayan mühendis adayı öğrencinin, son sınıfta okula hiç gelmeden doğrudan işyerinde çalışarak mezun olmasını içeriyor. ASÜ, tam zamanlı bu çalışmayla devlet üniversiteleri arasında bir ilke de imza atmış oluyor. Sosyal Tesislerde düzenlenen iftar yemeğinin ardından projeye dair kısa bir konuşma yapan Rektör Şahin, göreve geldikleri günden bu yana hayata dokunan işler yapma vurgusunda bulunduklarını anımsattı. Çoğu zaman öğrencilerin hayata hiç dokunmadan, gerçekte neler olup bittiğini hiç fark etmeden mezun olduklarına dikkat çeken Prof. Şahin, “Üniversitemizde, beraber iş yapma kültürü üzerine kurgulanan pek çok işbirliği protokolü var ve biz protokolleri sadece imzadan ibaret görmüyoruz. Bu konuda samimi şekilde çalışıyoruz. İyi niyetli işbirliği araştırmalarımız bizleri farklı bir noktaya getirdi ve Ortak Eğitim Programı ortaya çıktı” dedi. Bu uygulamanın Amerika’yı yeniden keşfetmek olmadığını, denendiğini ve başarı elde edildiğini kaydeden ASÜ Rektörü, “Türkiye’de TOBB Üniversitesi bu programı uyguluyor. Devlet üniversiteleri içinde ise ilk kez ASÜ bu projeyi uygulayacak. Proje, hem sanayici, hem de öğrenci açısından çok avantajlı bir ‘kazan-kazan’ modelidir. Biz Aksaray’da yaşıyoruz, birlikte üretiyoruz. Bu işi birlikte yapabilmemiz gerekiyor. İyi bir başlangıç hedefindeyiz. Projeden alınacak verimi karşılıklı olarak arttırma şansına sahibiz” dedi.

– Başarılı Öğrenciler Sisteme Başvuruda Bulunabilecek –

Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Semih Ekercin de, düzenlenen toplantıda ilgili projenin teknik detaylarına dair kapsamlı bilgiler aktardı. İlk üç yılda başarılı olan öğrencilerin, dördüncü sınıfta fakülte ve bölümüne hiç gelmeden, haftada 5 gün, 40 saat işyerinde çalışıp mezun olmasına imkân sağlayan projenin stajdan çok farklı olduğunu anımsatan Ekercin, “Staj çok verimli olmuyor. Bu duruma dair işverenlerimizden de serzenişler alıyoruz. Staj bilindiği üzere zorunlu ve belirli bir süreyle yapılıyor. Böyle olduğu için de verim düşüyor. Biz Ortak Eğitim Programını stajdan çok daha farklı tasarladık. Bu programa istekli ve başarılı öğrenciler katılabiliyor. İlk üç yılsonunda Genel Not Ortalaması 2,50 ve üzerinde olan, ayrıca alttan dersi bulunmayan öğrenciler bu programa katılabilecekler” dedi. Bu sayede gerçek anlamda yetenekli ve başarılı öğrencilerin sanayicilerin kapısını çalacağını kaydeden Prof. Ekercin, “Bu program hem işveren, hem de öğrenci açısından avantajlı. Öğrencimiz bir işyerinde çalıştığı için deneyimli bir mühendis olarak mezun olacak ve bir adım öne geçecek. İşverenimiz ise -öğrencinin sigortasını ve asgari ücretin yüzde 50’si kadar ücretini biz karşılayacağımız için- sadece asgari ücretin yarısı kadar bir ödemeyle, üstelik tamamen yasal ve hukuki zeminde mühendis çalıştırmış olacak” dedi.

– Öğrenci İşyerinde Ciddiyetle Çalışmak Zorunda Olacak –

İşin önemli bir kısmının da ciddiyet olduğunu, öğrencinin büyük bir ciddiyetle işine devam etmek zorunda olacağını kaydeden Ekercin, “Öğrenci, bu proje aynı zamanda bir ders olduğu için okuluna, sigortalı şekilde çalıştığı için de işyerine bağlı. Ciddiyetsizlik, işe gelmeme, iş

yeri kurallarına uymama, disiplinsiz davranma gibi durumlarda bulunduğunda öğrenci dersi geçemez ve mezun olamaz. Çünkü notlar yarı yarıya işyeri ve okul tarafından verilecek; aritmetik ortalama geçme notu olacak” şeklinde konuştu. Mühendislik Fakültesi’ndeki sekiz bölümden öğrenciler projeye başvuruda bulunabilecekler. Gerekli evrakların hazırlanması, bilgi bankasından başvuruların ve eşleştirmelerin yapılmasının ardından öğrenci işyerinde çalışmaya başlayacak.

Toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deligöz ve Proje Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Melayib Bilgin ile şehirde farklı sektörlerde faaliyet gösteren sanayiciler, üreticiler ve işverenler katıldı.. (HaberAksarayCom)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.