Dolar 32,5970
Euro 34,7616
Altın 2.497,65
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 28°C
Sal 30°C

Pandemi Aksaray’da inşaat sektörünü de etkiledi

Pandemi Aksaray’da inşaat sektörünü de etkiledi
Aksaray Anadolu AŞ
4 Aralık 2020 01:32

Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs (KOVİD-19) salgını inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi.

‘Gayretlerimizle 682 yapı kazandırdık’

Salgın sürecinde satış ofisleri, emlakçılar ve şantiyelerde alınan tedbirler inşaat sektöründe işleyişi önemli ölçüde aksattı. Eve kapanan vatandaşların önemli ölçüde azalan gayrimenkul talebi de sektörü zor durumda bıraktı. Döviz kurunda ki dalgalanmaların da gayrimenkul yapım ve satımlarına hammadde tedariki konusunda büyük bir olumsuz etkisi oldu.

Aksaray’da Ocak 2020’den itibaren bugüne kadar 682 yapıya izin ruhsatı verilirken bunların 495’ini yeni yapılar oluşturdu.

Konu hakkında açıklama yapan Aksaray Müteahhitler Birliği (AKMÜB) Başkanı Fatih Güneş, “Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan pandemi süreci 2020 yılı inşaat sektörünü de ciddi şekilde olumsuz yönde etkiledi. Vaka sayılarının artarak ilerlemesi nedeniyle sektörde işler aksamaya başladı. Ancak Aksaray’da müteahhitler birliği olarak girdiğimiz gayretler neticesinde birçok projeyi yaz aylarının başında teslim ettik” dedi.

‘PROJELERİMİZİ SORUNSUZ TESLİM ETME GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ’

Haziran ayının başında hükümetin açıklamış olduğu düşük faizli konut kredilerinin Aksaray’da oturmaya hazır olan yapıların neredeyse yüzde 80’ninin satılmasını sağladığının altını çizen Güneş;

“Düşük faizli konut kredileri sektörde maddi anlamda rahatlamayı beraberinde getirdi. Devam eden projelerde bugün gelinen nokta ise çok da iç açıcı görünmüyor. Çünkü yapı malzemelerinde ciddi anlamda hammadde tedarikinin ve tedarikçi zincirinin bozulmasının sıkıntısı çekiyoruz. Yaşanan bu aksaklıklar projelerin teslim edilme sürelerini hali hazırda uzattığı gibi önümüzdeki zaman diliminde daha da fazla uzatacak gibi görünüyor. Dövizdeki dalgalanmadan kaynaklı olarak maliyetlerimizde %30 oranında zamlar söz konusu oldu. Çok az bir zaman diliminde meydana gelen aradaki azımsanamayacak bu fiyat farkı daire fiyatlarına yansıtmak durumunda kalındı. Durum böyle olunca hem üretim hem satış noktasında rahat hareket etme alanımız daraldı. Bizler Aksaray’da tüm bunlara rağmen öz sermayemizle projelerimizi sorunsuz teslim etme gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz. Üretim ve tüketim hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır fakat bundan daha önemlisi insan sağlığıdır. Neticede her sektörün amacı, aracı ve hedef kitlesi insanoğlu. Temennimiz odur ki bu sancılı ve riskli süreç bir an önce sona erer. Zira hepimiz hayatın bir parçasıyız ve bu döngünün en baş halkasını sağlıklı olmak oluşturuyor. Tüm dünya insanları adına sağlıklı günlere tez vakitte kavuşmamız dileğiyle.” şeklinde konuştu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.