Dolar 32,3390
Euro 35,1195
Altın 2.238,65
BİST 8.760,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Rektör Şahin: Yeni normal dönemin ulaşım aracı; bisiklet

Rektör Şahin: Yeni normal dönemin ulaşım aracı; bisiklet
Aksaray Anadolu AŞ
2 Haziran 2020 16:17

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, koronavirüs salgınıyla birlikte yaşanan ulaşım kısıtları nedeniyle bisikletlerin yeniden gündeme geldiğini, Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde bisikletlere olan ilginin arttığını söyledi.

– Bisiklet Sistemine Abone Olanların Sayısı 10 Bini Aştı –

ASÜ Kampüsünde kurdukları bisikletli ulaşım sisteminin giderek geliştiğini ve buna ilişkin çalışmaların sürdüğünü söyleyen Şahin, Dünya Bisiklet Günü münasebetiyle bir açıklama yaptı. Pandemi süreciyle birlikte bisikletlerin yeniden gündeme geldiğini ve bu konuyla alakalı, ülkelerin yeni ulaşım stratejileri kurgulamaya başladıklarını ifade eden Prof. Yusuf Şahin, ‘yeni normal’ dönemin gözde ulaşım aracının bisikletler olacağını, işbaşına geldikleri günden bu yana da kampüste bisikletli ulaşımı geliştirmek için çalıştıklarını söyledi. Çevreyi korumak, gençleri spora yönlendirmek ve böylece hem bireysel hem de toplumsal sağlığa katkı sunmak amacıyla kampüsün farklı noktalarına Akıllı Bisiklet İstasyonları yerleştirdiklerini ve kampüsteki ulaşımın gün içinde çoğunlukla bisikletler aracılığıyla gerçekleştirildiğini anımsatan Şahin, “Sisteme abone olanların sayısı 10 bini aştı ve öğrencilerimiz bisikletleri çok sevdi. İklimin uygun olduğu dönemlerde öğrencilerimiz, kartını sisteme okutarak dilediği istasyondan bisikletini alıyor ve işi bittikten sonra dilediği istasyona bırakabiliyor. Kampüs içi yolları, bisikletlerin rahat kullanımı için genişlettik ve işaretlemelerini tamamladık. Peyderpey bisiklet ve istasyon sayısını arttırıyoruz” dedi.

– Aksaray, Bisiklet Konusunda İyi Bir Potansiyele Sahip –

Bu hususa bireysel bisiklet kullanımını arttırmanın yanı sıra, profesyonel bir noktadan da yaklaştıklarını söyleyen Şahin, “Aksaray coğrafi olarak düz bir yapıya sahip ve bu durum şehri bisiklet sporu konusunda öne çıkartıyor. Potansiyeli geliştirmek adına kampüste, Bisiklet Federasyonunun da katkılarıyla profesyonel yarışmalar yapıldı. Uluslararası düzeyde bir yarışma için de planlamalarımız var” dedi. Velodrom olarak da bilinen profesyonel bir bisiklet sahasının da faaliyette olduğuna dikkat çeken ASÜ Rektörü, bu alanın hem günlük kullanım, hem de profesyonel organizasyonlar için değerlendirilebileceğini vurguladı.

– Kampüsteki Proje Şehirde de Olumlu Bir Karşılık Buldu –

Çevre, sağlık, ekonomi gibi unsurların yanı sıra, bisiklet konusunun kendileri açısından bilimsel bir yönünün de olduğunu kaydeden Prof. Şahin, “Yükseköğretim Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından koordine edilen ‘Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi’ kapsamında Üniversitemiz spor ve sağlık alanında ihtisaslaşıyor. Bu kapsamda üzerinde en çok durduğumuz branşların başında bisiklet geliyor. Gerek tasarım, gerekse yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde etkinlikler için proje üretme çalışmalarımız devam ediyor” dedi. ASÜ’nün çalışmalarının Aksaray genelinde de olumlu bir yankı bulduğuna dikkat çeken Rektör Şahin, Aksaray Belediyesi ile işbirliği içinde hazırladıkları ve Ahiler Kalkınma Ajansı’nın (AHİKA) desteklediği bisikletli ulaşım projesinin şekillenmeye başladığını, şehre dair pozitif bir çıktı oluşturmanın da ihtisaslaşmanın somut bir çıktısı olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

ASÜ’nün en çevreci üniversiteler sıralamasında dördüncü olduğunu ve bisiklet kullanımının yaygınlaşmasının bu dereceyi elde etmede anlamlı bir katkısının olduğunun da altını çizen

Şahin, açıklamasını şöyle tamamladı: “Dünya Bisiklet Günü kutlu olsun. Hem bireysel, hem de toplumsal faydaları açısından biz bisikletli yaşamı destekliyor ve bu doğrultuda çalışmaya devam ediyoruz.”.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.