Dolar 32,3849
Euro 35,0357
Altın 2.326,43
BİST 9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Şahitleri 27’nci yıldönümünde Hocalı Katliamı’nı anlattı

Şahitleri 27’nci yıldönümünde Hocalı Katliamı’nı anlattı
Aksaray Anadolu AŞ
28 Şubat 2019 12:29

“Okulumuza roket attılar, duvarları yıkıldı, arkadaşlarımız ve öğretmenlerimiz şehit oldu, dersimiz yarım kaldı. Ama umudumuzu yitirmedik. En büyük hayalimiz bir gün Hocalı’ya gitmek ve yarım kalan dersimize devam etmek…”

Bu sözler Hocalı Soykırımı Tanıtım Örgütü Kadınlar Konseyi Başkanı Ayna Novruzova’ya ait. Hocalı katliamının 27’nci yıldönümü münasebetiyle, Turkuaz Öğrenci Topluluğu’nun düzenlediği etkinlikte Aksaray Üniversitesi (ASÜ) öğrencileriyle buluşan Novruzova, yaşananları anlattı. Slayt gösterilerindeki fotoğrafların bir film gibi izlendiğini ancak, 1992 yılında Hocalı’da yaşananların çok ağır olduğunu belirten Ayna Novruzova, “27 sene önce bizim de bir köyümüz, şehrimiz vardı. Ama bugün yok. Ermeniler 27 yıl önce insanlığa karşı bir cinayet işlediler. Savaşın bile bir kanunu vardır. Ama Hocalı katliamında çocuk, kadın, yaşlı demeden herkes katledildi. 613 deniyor ama bin 200 kişinin Hocalı’da katledildiğini ifade eden belgeler var. Bir gecede bin 275 insan esir düştü” dedi. Hocalı saldırılarının tarihsel süreç içerisinde tekrar ettiğini de kaydeden Novruzova, “1905 yılında, 1917 yılında ve 1992 yılında Hocalı, çeşitli saldırılara maruz kaldı. Onlar Hocalıyı yeryüzünden silmek istediler. Bu katliamın üzerine çok şey söylenebilir ama ne söylense az kalır. Aileler tamamen yok edildi. Hocalı, tüm dünya medyasının karşısında olmuş bir soykırımdır. Bu uzak geçmişte değil, dünkü tarihte oldu” şeklinde konuştu. Konuşmasında bir anısını da paylaşan Novruzova, şöyle devam etti: “11’inci sınıfa gidiyordum. Okulumuza roket attılar, yıkıldı. Öğretmenlerimiz, çocuklar şehit oldu. Bir Ülfet öğretmenimiz vardı, 20 yaşında. Annesinden başka kimsesi yoktu. Hocalı katliamı sürecinde Ülfet öğretmenden haber alınamadı. Bizim okulumuz yarım kaldı ama her zaman içimizde diri tuttuğumuz bir hayal var; bir gün Hocalı’ya gideceğiz, Ülfet öğretmenin dersinde olacağız, yarım kalan dersimize devam edeceğiz ve okulumuzu bitireceğiz…” Hocalı Soykırımı Tanıtım Örgütü Kadınlar Konseyi Başkanı Ayna Novruzova’nın ardından kürsüye gelen Hocalı Soykırımının şahitlerinden Hüseyinaga Guluyev, o dönem asker üniformasıyla Ermenilerin elinde tutsak kaldığını ve türlü işkencelere maruz kaldığını anlattı.

Etkinliğin sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Murat Yılmaz, konuklara sunumları için teşekkür etti..

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.