Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 21°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
21°C
Parçalı Bulutlu
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 31°C
Çar 27°C

Sezai Karakoç’un ismi NEVÜ Öğrenci Yaşam Merkezi’ne Verildi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından ünlü şair, muharrir ve niyet adamı merhum Sezai Karakoç’un ismi, üniversitenin Öğrenci …

Sezai Karakoç’un ismi NEVÜ Öğrenci Yaşam Merkezi’ne Verildi
Aksaray Anadolu AŞ
27 Kasım 2021 10:18

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından ünlü şair, muharrir ve niyet adamı merhum Sezai Karakoç’un ismi, üniversitenin Öğrenci Ömür Merkezi’ne verildi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi üst idare organı olan NEVÜ Senatosu’nun 26 Kasım 2021 tarihinde Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin başkanlığında gerçekleştirilen toplantısında, 16 Kasım 2021 tarihinde hayatını kaybeden Türk fikir hayatının en değerli isimlerinden ünlü şair, muharrir ve fikir adamı “Sezai Karakoç”un isminin ‘NEVÜ Öğrenci Hayat Merkezi’ne verilmesi kararı alındı.

Sezai Karakoç

Türk şair, muharrir, düşünür Sezai Karakoç, 1933’de Diyarbakır/Ergani’de doğdu. İlkokulu Ergani’de, ortaokulu Diyarbakır ve Maraş’ta, liseyi Gaziantep’te okuyan ve Ortaokul yıllarında Büyük Doğu okuyucusu olan Karakoç, 1950’li yıllarda Necip Fazıl ile tanıştı. O yıllarda mecmuanın sanat edebiyat sayfalarını yönetti. Burslu öğrenci olarak girdiği Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni 1955’de bitiren Karakoç, 1959-1965 yılları ortasında Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve Gelirler Kontrolörlüğü vazifelerinde bulundu.

Büyük Doğu, Hisar, Akpınar, Dernek, Düşünen Adam mecmualarında deneme ve şiirler; Yeni İstanbul, Sabah ve Ulusal Gazete’de günlük yazılar yayımlayan Sezai Karakoç, 1960’ta “Diriliş” edebiyat ve kültür mecmuasını çıkardı. 1976’dan itibaren gazete biçiminde çıkan Diriliş mecmuası yerli fikir ve edebiyatın en değerli mecmualarından biri oldu.

Türk fikir hayatına “Diriliş” kavramını kazandıran Karakoç, İnsanlığın Dirilişi, Ruhun Dirilişi, Diriliş Kuşağının Âmentüsü, Dirilişin Etrafında isimli yapıtlarıyla bu fikri kitlelere deklare etti. Bu niyet iklimi etrafında Türkiye’nin kıymetli düşünür ve siyasi aktörlerini etkiledi.

2011 yılında “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne” layık görülen Karakoç, 16 Kasım 2021 tarihinde 88 yaşında vefat etti.

(İHA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.