Dolar 32,3347
Euro 35,1658
Altın 2.244,39
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Son Günlerde Dillerden Düşmeyen Metaverse Nedir?

Sosyal Medya Uzmanı
16 Ocak 2022 22:52

Genel bir tanım olarak bahsedecek olursak “Metaverse veya Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet’in varsayımsal bir yinelemesidir.”

İnternet dünyasının yeni yüzü olan bu sanal evren, gerçek dünyadaki arsaların ve mekânların sanal dünyada satın alınabildiği bir ortam. İlk başta çok karmaşık ve ilginç gelse de dünya üzerinde büyük bir rağbet gören bu sanal evren ülkemizde de fazlasıyla popüler. Milyon dolarlara arsa satışı yapılan sanal evrenle ilgili olarak Metaverse arsa ne demek, Metaverse arsa nasıl alınır soruları da gündeme geliyor.

Bu bilim kurgu dünyasında farklı cihazlar desteği ile hareket etmek, iletişim kurmak hatta sanal bir ortamda topluluk oluşturmanıza imkân vermektedir. Başlangıç olarak bu dünyada kendinizi temsilen bir avatar oluşturmaktasınız. Oluşturduğunuz bu avatar sizi temsil etmekte ve istediğiniz görüntüde olmakta.

Dijital bir dünya olan Metaverse’de haliyle dijital para birimleri geçmekte. Birçok farklı Dijital Para bulunduran bu dünyada, dijital para birimleri ile sanal evrendeki oyunlarda kendi avatarınıza silah, kalkan, ekipman, kıyafet ve birçok öğe satın almak için kullanabilmektesiniz.

Metaverse evrenine ulaşmak ve bu evrende seyahat edebilmek için sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşmak mümkün. Bu evrende çalışmak, gezmek, konsere gitmek, alışveriş yapmak gibi birçok şey mevcut.

Peki, bu alışverişlerde kullanılan coinler nasıl alınıyor. Metaverse coinleri, tıpkı Bitcoin ve diğer alt coinlerde olduğu gibi kripto para borsaları üzerinden satın alınabiliyor. Binance başta olmak üzere birçok global borsadan Metaverse coin alabilirsiniz. Bazı popüler Metaverse projeleri ise şöyle:

  • Axie Infinity (AXS)
  • Decentraland (MANA)
  • Starlink (Starl)
  • The Sandbox (SAND)
  • Aavegotchi (GHST)
  • Ufo Gaming (UFO)

Birçok insanın aklına aynı soru gelmekte Metaverse neden bu kadar popüler oldu?

Sanal dünyalar ile ilgili her sene bazı yeni trendler ortaya çıksa da kısa bir süre sonra bunlar unutuluyor. Ancak Metaverse kavramı ile ilgili bunu söylemek doğru olmaz.

Bunun ana sebeplerinden biri, birçok dev teknoloji şirketinin bu konuda duyduğu heyecan. Bu şirketler, eğer her şey beklendiği gibi giderse ve insanlar zamanlarını bu ‘alternatif evrende’ geçirmeye başlarsa diye geride kalmak istemiyor ve yeni yatırımlar yapıyor.

Kısacası Metaverse, hayal edebileceğiniz çoğu şeyin sanal bir evrende yer almasını sağlayabilecek. Tim Sweeney, Mark Zuckerberg gibi insanlar da bu büyük veri tabanının sadece bir parçasını inşa ettiklerini belirtiyorlar. Bunu günümüzdeki internet gibi düşünebilirsiniz. Uzmanlara göre akıllı telefonlar 1980’li yıllardaki cep telefonlarına kıyasla neyse, Metaverse de şu anın sanal gerçeklik teknolojisi için o. Yani Metaverse düşünülenden çok daha geniş bir kavram.

Sonuç olarak Metaverse, şu an için kulağa bilim kurgu gibi gelse de internetin geleceği olarak tanımlanıyor. Birçok insan bu konuya şüpheyle yaklaşsa da gelecekte her şeyin yapılabileceği sanal bir evrenin var olmasının heyecan verici olduğunu söylemek yanlış olmaz. Belki de ilerde bütün zamanımızı burada geçireceğiz ya da kim bilir belki de bu teknoloji o kadar fazla gelişecek ki Metaverse’e bilinç aktarımı gibi durumlar söz konusu olacak. Bunların olup olmayacağını zamanla göreceğiz.

Dijital Medya Uzmanı
Mehmet Fatih Şinik

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.