Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 21°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
21°C
Parçalı Bulutlu
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 31°C
Çar 27°C

SpaceX, 60 Starlink Uydusunu Daha Yörüngeye Gönderdi

Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX, bir süredir Starlink isimli bir proje üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Dünya’nın çevresini uydularla …

SpaceX, 60 Starlink Uydusunu Daha Yörüngeye Gönderdi
Aksaray Anadolu AŞ
4 Mart 2021 20:12

Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX, bir süredir Starlink isimli bir proje üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Dünya’nın çevresini uydularla doldurarak her yere internet götürmeyi amaçlayan bu proje kapsamında da interneti sağlayacak olan uydular, parça parça uzaya gönderiliyor. Bugün 60 uyduyu daha yörüngeye gönderen şirket, toplamda 20, 2021 yılında ise beşinci kez uydu gönderimi yapmış oldu.

Özellikle de Türkiye gibi ülkelerdeki internet deneyimini tümüyle değiştirebilecek potansiyelde olan Starlink projesi, kısa bir süre önce de sıradan insanlar tarafından kullanılmaya başladı. Bu bağlamda bir beta kayıt programı başlatan SpaceX, programı başlattıktan birkaç gün sonra da 10 bin kullanıcı sayısına ulaştığını açıklamıştı. Yani bugün bazı insanlar, Starlink’in sunduğu internet hizmetini zaten kullanabiliyorlar. Yapılan son fırlatma ise hem daha fazla kullanıcıya ulaşılmasını hem de mevcut hizmetin iyileştirilmesini sağlayacak.

Starship roketi tamamlanabilirse, Starlink projesi çok hızlı bir şekilde ilerleyecek

blank

SpaceX’in çalıştığı tek proje, Starlink değil. Şirket, Ay ve Mars gibi Dünya dışı yerlere insan taşımayı amaçlayan, Starship isimli bir roket üzerinde de çalışıyor. Hatta bu roket, dün gece en sonunda patlamış olsa da başarılı bir test gerçekleştirdi. Şayet bu roket projesi tamamlanabilirse, Starlink için yeni bir dönem başlamış olacak.

Elon Musk’ın uzay şirketi, Starlink uydularını Falcon-9 olarak isimlendirilen bir roket ile yörüngeye bırakıyor. Ancak bu roket, kapasitesi nedeniyle her fırlatmada maksimum 60 uyduyu taşıyabiliyor. Çalışmaların devam ettiği Starship roketi ise tam 400 adet uyduyu taşıyabilecek kapasitede. Bu da SpaceX’in tek fırlatmada şimdikinden neredeyse 7 kat fazla sayıda uydu götürebileceği anlamı taşıyor. Böylesi bir durum, SpaceX’in maliyetlerine çok ciddi katkı yaparken, internet erişiminde sorun yaşayan insanlara da çok daha hızlı bir şekilde hizmet verilmiş olacak.

Bu arada; Webtekno olarak bizler de Starlink’in beta programına dahil olmuş, bu teknolojinin tam olarak neler sunacağına dair bir video hazırlamıştık. Eğer o videoyu izlemek ve Starlink ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, sizleri burada bulunan içeriğimize bekliyoruz.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.