Dolar 32,3783
Euro 34,6738
Altın 2.410,90
BİST 10.103,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 16°C

Türk Profesör’den NASA’nın Salda Gölü Hakkında Açıklama

NASA’nın 472 milyon kilometrelik yolu aştıktan sonra Mars’a başarılı bir formda ayak basan Perseverance uzay aracı ile ilgili yeni bir açıklama …

Türk Profesör’den NASA’nın Salda Gölü Hakkında Açıklama
Aksaray Anadolu AŞ
19 Şubat 2021 17:48

NASA’nın 472 milyon kilometrelik yolu aştıktan sonra Mars’a başarılı bir formda ayak basan Perseverance uzay aracı ile ilgili yeni bir açıklama, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde misyon yapan Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı’dan geldi.

Hatırlayacak olursanız NASA, geçtiğimiz günlerde Salda Gölü ile ilgili yeni bir açıklama yapmış, Türkiye’nin Maldivler’i olarak isimlendirilen bölgenin Perseverance uzay aracının inceleme altına alacağı Jezero Krateri ile birebir özelliklere sahip olduğunu belirtmişti. Salda Gölü’nün araştırmada bir anahtar vazifesi gördüğünü belirten Balcı, bu bölgenin Mars’ın 3,5 milyar yıl evvelki halini yansıtabileceğini açıkladı.

“Mars’ta ömür izini bulmaya hiç olmadığı kadar yakınız”

blank

Perseverance uzay aracının kesin hedefi, Jezero Krateri’ni ayrıntılı bir halde incelemek, kraterde bulunan kaya ve taş kesimlerini toplayıp Dünya’ya geri getirmek ve astrobiyoloji kalıntılarını inceleme altına almak. Prof. Dr. Balcı, astrobiyoloji incelemeleri kapsamında Mars’ta ömür izi bulmaya çok yakın olduklarını, araştırmaların Mars’ta antik bir ömrün olup olmadığını göstereceğini açıkladı.

Balcı, bahis ile ilgil şu tabirleri kullandı; “İlk sefer ömrün diğer bir gezegende hayat olma ihtimaline bu kadar yakınız. Yapılan araştırmalar sonucunda hayatın izlerini bulmaya çok yakınız. Bir vakitler Mars’ta antik ömür var olduysa neden devam etmediği sorusu da bilim insanlarını heyecanlandıracak.”

NASA’nın incelenmek üzere Jezero Krateri’ni seçmesinin gerisinde birden fazla kriter olduğunu belirten Balcı, ömür izlerinin bulunmasına yol açacak en büyük ipuçlarının bu kraterde yer aldığını ve Perseverance’in de bu sebeple Jezero’ya indirildiğini lisana getirdi.

“Salda Gölü sayesinde bir yol haritası çizebiliyoruz”

blank

Salda Gölü’nün araştırmalar için anahtar niteliğinde bir bölge olduğunu vurgulayan Balcı, açıklamasında şu sözlere yer verdi; “Salda Gölü’nün sediman ve minorolojik yapılarının misal olması Salda Gölü’nün de bir fluval sistemle besleniyor olması üzere benzerlikler nedeniyle bütün bilim topluluğunda öne çıktı. Salda Gölü, Jezero Kraterine ömür arayışında bir anahtar niteliği taşıyor. Yol haritasını çizmek için kullandığı alanlardan biri.”

Balcı, Salda Gölü’nün etrafını kaplayan beyaz karbonatların mikroorganizmalar tarafından oluşturulduğunu, bu oluşumların bir haritası çıkarıldığı takdirde Jezero Krateri’nde de nasıl bir yol izleneceğinin de ortaya çıkacağını lisana getirdi. Balcı, son olarak Salda Gölü’nün Mars’ın ve erken yerkürenin 3,5 milyar yıl evvelki halini yansıtabileceğini belirtti.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.