Dolar 32,3674
Euro 34,9789
Altın 2.323,92
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Türkiye’de 3 ay süreyle OHAL ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik MGK ve Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada 3 ay OHAL ilan edildiğini söyledi..

Türkiye’de 3 ay süreyle OHAL ilan edildi
Aksaray Anadolu AŞ
21 Temmuz 2016 00:04

15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından MGK ve Bakanları Kurulu toplandı. Yapılan iki kritik toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, “3 ay süresince olağanüstü hal ilan edilmesini kararlaştırdık. Bu uygulama özgürlüklere ve hukuka karşı değildir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle;

FETÖ’cü oldukları anlaşılan bu grup, tanklarla, silahlarla millete saldırıya geçmiştir. Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay, Meclis, MİT yerleşkesi, Boğaz Köprüsü yoğun saldırı altında kalmıştır. Şahsımın ve hükümetimizin kararlı duruşu, güvenlik güçlerimizin etkili müdahalesi sonrası hamdolsun bu teşebbüs sonuçsuz kalmıştır.

Milletimizin iradesi sonrası, tankları da silahları da uçakları da yararsız kalmıştır. Milletimiz kahramanlık destanları yazmıştır. Gencinden yaşlısına, işçisinden patronuna, darbecilere karşı tüm millet tek vücut olmuştur.

246 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

15 Temmuz 2016 tarihi kötü gidişe dur denilen bir nokta olmuştur. İlk kez bir silahlı darbe, millet tarafından durdurulmuştur. Darbe girişiminde bulunanların açtıkları ateş sonucu, 246 kişi hayatını kaybetmiş, 1536 masum vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu vesiyle tüm şehitlerimize allahtan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum.

Siyasi partilerin üzerinde duracak değilim fakat ben cumhurun başı olarak parti farkı gözetmeksizin milletimizle gurur duyuyorum. Demokrasi tarihine millet olarak adımızı yazmış bulunuyoruz.

Darbe girişimi ertesi günü bertaraf edilmiştir.

3 AY OHAL İLAN EDİLDİ

MGK toplantısı sonrası Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdik. Anayasımızın 120 maddesi uyarınca olağanüstü hal ilan etme kararını hükümetimize sunmaya karar vererek. 3 ay süresince olağanüstü hal ilan edilmesini kararlaştırdık. Bu uygulama özgürlüklere ve hukuka karşı değildir. Darbe girşimi kimlerin hukuk devletinin yanında olduğunu kimlerin darbecilerin yanında olduğunu gösterdi.

AVRUPA’NIN ELEŞTİRME HAKKI YOKTUR

Önüne arkasına bakmadan paletlerin altına yatan 32 yaşındaki bir bayan şehadete yürüyor. Bunlar bu denli vahşi. Durmadılar ama milletim de durmadı. Saatlerce bulundağu yerleri terk etmeyen vatandaşların her biri İstiklal Harbi torunları olduğunu kanıtladılar. Darbe girişiminin bastırılmasının ardından günlerdir demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımızın her biri tarihe altı harflerle adlarını yazdırdıklarını bilmeli. Kendilerine ’emir bizdedir’ diyenleri alnından vuran ve kendisi şehit düşen kardeşimi de buradan anıyorum. Milletimizin yanında olanlara teşekkür ediyorum Darbecilerin karışısında olan tüm medya kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizin yaşadığı tehditle mukayese edilemeyecek küçük ölçekteki olaylara karşı bu kararları alan Avrupa’nın bu kararı eleştirme hakkı yoktur.

TÜRKİYE’NİN NOTONUN DÜŞÜRÜLMESİ KONUSU

S&P kredi notunu değiştirmiş. Türkiye ile senin ne alakan var. Türkiye senin üyen değil. Şuanda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. Bizimle hiç uğraşma. Kararlı bir şekilde yatırımlarımıza nasıl devam edeceğimizi göreceksin. Sizin gücünün bizim bu yatırımları yapmamamıza yetmez. Bütün bu açıklamalar Türkiye gerçeklerini yansıtmıyor. Farklı bazı adımlar atmaya da yönelirler. Bu süreçte Türkiye, ekonomideki reformalarını kesintisiz sürdürürecektir. Piyasa da likitide sıkıntısı söz konusu değil. Malim disiplinden asla taviz vermeyiz. Bakanlar Kurulu toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum. OHAL oldu diye valiler devreden çıkmaaycak. Valilerimiz yetkileri iradeleri bu süreç içerisinde daha da artacak. Silahlı kuvvetlerimiz valilerimizin emrinde bu süreci sürdürecek. Silahlı Kuvvetler hükümetin emrindedir. Bu milletin seçtiği Cumhurbaşkanı olarak bizler de Silahlı Kuvvetler içerisindeki bu virüsleri temizleyeceğiz. Kararlı bir şekilde bu da devam edecek. Bunu inşallah temizleyeceğiz ki milletimiz huzur bulsun.

İşte OHAL ile ilgili 5 temel soru ve cevabı?

OLAĞANÜSTÜ HAL NEDEN İLAN EDİLİR?

Anayasa’ya göre olağanüstü hâl, hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde uygulanabilir. Ayrıca doğal afet, tehlikeli salgın hastalıklar ağır ekonomik bunalım da olağanüstü hâlin nedeni olabilir.

OLAĞANÜSTÜ HAL NASIL İLAN EDİLİR?

Kararı Cumhurbaşkanlığının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu alır, Meclis onaylar. Altı ayı geçemez. Olağanüstü hâl koşulları devam ediyorsa Bakanlar Kurulu’nun isteği üzerine TBMM her seferinde 4 aydan fazla olmamak üzere uzatılabilir. Olağanüstü hâl bir bölgede ya da bütün ülkede geçerli olmak üzere ilan edilebilir.

OLAĞANÜSTÜ HAL DE NELER OLUR?

Vatandaşlar için para, mal ve çalışma yükümlülükleri getirilebilir. Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir. Olağanüstü hâl kanun hükmünde kararnamesi çıkarılabilir. Olağanüstü hâllerde kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi oldukça genişler, bu kararnamelerin yargısal denetimi de yapılmaz.

OLAĞANÜSTÜ HAL DE NE GİBİ KISITLAMALAR OLUR?

Milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasa’da öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir. Ancak, kişinin yaşama hakkına, maddî ve manevî varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.

OLAĞANÜSTÜ HAL NASIL UYGULANACAK?

Olağanüstü hâlin uygulanmasında görev ve yetki olağanüstü hal bir ili kapsıyorsa il valisine; bir bölge valiliğine bağlı birden çok ilde ilân edilmesi halinde bölge valisine; birden fazla bölge valisinin görev alanına giren illerde veya bütün yurtta ilân edilmesi halinde koordinasyon ve işbirliği Başbakanlıkça sağlanmak suretiyle bölge valilerine aittir.

(Haberler.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.