Dolar 32,5866
Euro 34,8481
Altın 2.504,29
BİST 9.677,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 30°C

Türkiye’de aşı karşıtlığı, ülkenin geleceğini tehdit ediyor

Türkiye’de aşı karşıtlığı, ülkenin geleceğini tehdit ediyor
Aksaray Anadolu AŞ
28 Temmuz 2021 02:06

Temmuz ayına girerken 5 binin altına inen Korona virüs (Kovid-19) günlük vaka sayısı normalleşmenin ardından hızla yükselmeye başladı. 27 Temmuz 2021 verilerine göre günlük vaka sayısı 20 bine dayandı.

9 günlük bayram tatilinin sonuçlarının önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağı düşünüldüğünde vaka sayılarının daha da artmasından ve kısıtlamaların yeniden kapıya dayanmasından endişe ediliyor. Öte yandan normalleşme süreciyle birlikte cadde ve sokaklarda maske takmayanların sayısının artması da dikkatlerden kaçmıyor.

HENÜZ 23 MİLYON KİŞİ AŞI OLMADI

Türkiye’de aşı karşıtlığı korona virüsle mücadele için tehdit oluşturuyor. Tüm çağrılara ve ikna çabalarına karşın yaklaşık 23 milyon kişi henüz aşı olmadı. Aşılamanın önemine vurgu yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Covid-19’la mücadelenin kurallarına uymaz ve aşımızı hemen ilk fırsatta yaptırmazsak, salgını durdurmak uzun sürebilir. Ödediğimiz bedelleri, yaşadığımız kısıtları, maddi ve manevi kayıpları düşünün. Ne çok insanı kaybettiğimizi hatırlayın. Salgın aşısız yenilmez. Aşınızı olun” diyerek uyardı.

SAĞLIK BAKANI KOCA: SALGIN AŞISIZ YENİLMEZ, AŞINIZI OLUN

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla aşı olmayanlara dikkat çeken Bakan Koca, “Yaklaşık 23 Milyon kişi henüz aşı olmadı. 2. dozu olmayanların sayısı 17 Milyon. Çift doz aşı olup, 3. doz aşıya gelmeyenlerin sayısı 9 Milyona yakın. Aşıdan istediğimiz sonucu almak için süreci hızla tamamlamalıyız. Şu anki sorun, tedbirlerin esnetilmesidir. Kontrolü ele alalım. Ödediğimiz bedelleri, yaşadığımız kısıtları, maddi ve manevi kayıpları düşünün. Ne çok insanı kaybettiğimizi hatırlayın. Salgın aşısız yenilmez, aşınızı olun. Geri dönüp son 10 günü daha dikkatli yaşayamayız. Yarın bize bağlı” dedi.

blank

DELTA’YA TEK ÇÖZÜM AŞI

Korona virüsle mücadele devam ederken ilk kez Hindistan’da görülen Delta ve Delta Plus varyantları dünyada yaygınlaşmaya başladı. Delta ile virüsün çıkıntılı kısmı daha etkili hale geldi ve hücreye girişi kolaylaştı. Böylelikle akciğer hücrelerine çok daha hızlı tutunabiliyor. Bu da virüsün hızını artırıyor. Delta Plus ise mutasyonun mutasyona uğramış hali. İki doz aşı yaptıranlar Delta’ya karşı kendini korumaya almış oluyor. Uzmanlar çift doz aşısı olmayanlara varyantların illa ki bulaşacağının altını çiziyor. Aşı sayesinde akıllı füze denilen antikorlar virüsün hücreye girmesini önleyecek kalkanı oluşturabiliyor. Vücut aşılı değilse antikor oluşmadığından virüs hızla hücreye girip sizi hasta edebiliyor. Delta ve Delta Plus varyantlarının öldürücü riskinin daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, varyantlara karşı en etkili çözümün aşı olduğunu söylüyor. Dünyada birçok ülkenin aşıya erişemediğini ifade eden uzmanlar, birçok ülkenin aşı tedarikinde sıkıntı yaşadığını ve nüfusunun yüzde 1’ini bile aşılayamadığı bir ortamda, Türkiye yeterli sayıda Kovid-19 aşısını tedarik etmeyi başarmışken, aşının elimizin tersiyle itilmemesi gerektiğini belirtiyor.

DUYARLI VATANDAŞLAR, DUYARSIZLIĞA TEPKİLİ

Öte yandan yetkilerin çağrılarına harfiyen uyarak aşılarını olan 10 milyonlarca vatandaş, duyarsızlığa ve aşı karşıtlığına tepkili. Türkiye’nin maddi ve manevi bedel ödeyip ve zor günler geçirerek bugünlere geldiğine dikkat çeken vatandaşlar, tekrar kısıtlamalı günlere dönmek istemediklerini belirti. Yetkililerin ve uzmanların çağrılarına kulak tıkayarak kulaktan dolma, asılsız bilgilerle aşı karşıtlığı yapanlar yüzünden ülkenin bir kez daha bedel ödemeye tahammülü olmadığını dile getiren duyarlı vatandaşlar, aşı olmayan vatandaşları acilen aşı olmaya çağırdı. Aşı olmayanlarla ilgili caydırıcı tedbir çağrısı yapan vatandaşlar, toplu ulaşım, toplu alan ve kamusal alanlara girişlerde aşı sorgulaması zorunluğu getirilmesini talep etti.

blank

66,1 MİLYON DOZ AŞI UYGULANDI

Türkiye’de 27 Temmuz itibariyle toplam uygulanan aşı dozu sayısı 68 milyon 681 bin doz oldu. 1. doz olanların sayısı 39 milyon 963 bini, 2. doz uygulanan 24 milyon 486 bini, 3. doz olanların sayısı 4 milyon 231 bini geçti. Türkiye genelinde 1. doz uygulama oranı yüzde 64,38, 2. doz uygulama oranı yüzde 39,45 olarak gerçekleşti.

AŞILAMA ORANINDA AKSARAY BÖLGE SONUNCUSU!

Sağlık Bakanlığı aşı tablosuna göre Türkiye’de aşı duyarlılığının batıdan doğuya doğru kademeli olarak azalıyor. Aksaray bölgnin tek kırmızı kategoride yer alan şehri ve yüzde 54,7’lik aşılama oranıyla, İç Anadolu Bölgesi’nde aşılamanın en düşük olduğu il olarak dikkat çekiyor. Korona virüsle mücadelede sürecin başından bu yana istenilen duyarlılığın gösterilmemesi Aksaray’daki duyarlı vatandaşları üzüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.