Dolar 32,5145
Euro 34,5480
Altın 2.488,38
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 28°C
Az Bulutlu
Aksaray
28°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 25°C
Cum 22°C
Cts 20°C

Uluslararası Din Sosyolojisi Sempozyumu başladı

Uluslararası Din Sosyolojisi Sempozyumu başladı
Aksaray Anadolu AŞ
11 Mayıs 2018 12:15

İnsanlığın avcılık/toplayıcılık, tarım/hayvancılık ve şehirleşme şeklinde gelişim gösterdiğini ifade eden Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, daha önceki kuramların din kavramının şehirleşme aşamasında ortaya çıktığını ifade ettiğini, ancak yapılan çalışmaların ardından bu bilgilerin değiştiğini kaydetti.

– Göbeklitepe İnsanlık Tarihi Bilgilerini Güncelledi –

ASÜ ve Muhafazakâr Düşünce Dergisi tarafından düzenlenen “Uluslararası Din Sosyolojisi Sempozyumu” açılış töreninde konuşan Rektör Şahin, kişilerin, disiplinin bir parçası olması hasebiyle sosyoloji alanının her zaman ilgi çekici olduğunu söyledi. Daha önceki kuramların, din kavramının şehirleşme aşamasında ortaya çıktığını öğrettiğini ancak Göbeklitepe’de yapılan çalışmalarla insanlık tarihine dair bilgilerin güncellendiğini kaydeden Şahin, “Çalışmalarda ilginç bir şey bulundu ve insanlık tarihinin 2 bin yıl geriye gittiği tespit edildi. Orada altı tanesi ortaya çıkmış olan ve 20 tane olduğu tahmin edilen, ‘T’ biçiminde, dini duygularla yapılmış anıtsal yapılar var. Bu yapılar, her biri 16 ton ağırlığında olan taşlarla inşa edilmiş ve bu taşlar belirli bir mesafeden getirilmiş. Yani din denilen kavram, insanlara bundan 12 bin yıl evvel, ağırlığı yaklaşık 16 ton olan taşları belli bir mesafeden getirterek yapılar inşa ettiriyor…” dedi. “Sosyoloji” ve “Din” kavramlarını yan yana getiren bu etkinliğin kendisi açısından da son derece ilgi çekici olduğunu belirten Şahin, “Türkiye’deki sosyoloji anlayışının gelişmesi ve yerli yerine oturtulması açısından bu sempozyumun çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

– 35 Oturumdan Oluşan Sempozyum Üç Gün Sürecek –

Muhafazakâr Düşünce Dergisi Kurucu Editörü Serhat Buhari Baytekin ise her yıl düzenledikleri sempozyumun altıncısını, bu yıl ASÜ’yle birlikte gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını söyleyerek, “Muhafazakâr Düşünce Dergisi yaklaşık 15 yıldır çıkıyor. Dergimiz her sayısında farklı bir kavramı muhafazakâr perspektiften ele aldığı gibi, farklı görüşler üzerinden de değerlendirmeler yapıyor” dedi. Din Sosyolojisinin son 10 yıldan beri Türkiye gündemine girmeye başladığını ve alandaki çalışmaların arttığını ifade eden Baytekin, sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan herkese teşekkür etti. Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kirman da çalışmanın mutfağına ilişkin kısa bir açıklama yaptı. 128 başvuru aldıklarını ve 105 tebliğin olduğunu ileten Kirman, “79 şehirden başvuru alındı. Sempozyumumuzda büyük kısmı Üniversitelerden olmak üzere 57 kurumdan katılımcı var. Bu etkinliğin, geleceğe umutla bakmamız ve ilham açısından hayırlara vesile olmasını diliyoruz” dedi.

Sekretaryasını ASÜ Doktor Öğretim Üyesi Volkan Ertit’in gerçekleştirdiği sempozyum, Sanat Müziği Dinletisinin ardından düzenlenen “Açılış Paneli” ile başladı. Toplam 35 oturumdan oluşan sempozyum üç gün sürecek..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.