Dolar 32,3753
Euro 35,0108
Altın 2.325,32
BİST 9.107,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Uzmanlardan diyabet ve oruç uyarısı

Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Cafer Kaya, diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacakları konusunda bilgilendirme açıklaması yaptı..

Uzmanlardan diyabet ve oruç uyarısı
Aksaray Anadolu AŞ
7 Haziran 2016 12:44

ORUCU TUTUP TUTULAMAYACAĞINIZA DOKTORUNUZ KARAR VERSİN

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Cafer Kaya, Diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacakları kararının tamamen hasta bazlı verilebileceğini, hastanın yaş, muayene, klinik özellikleri ve laboratuvar sonuçları ile birleştirilip, hekim tarafından karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Din adamlarının da zaten oruç tutup tutmama konusunda doktor onayının alınmasını önerdiğini ifade eden Endokrin uzmanı Dr. Cafer Kaya; “Diyabet hastalarının ramazan ayında oruç tutup tutamayacakları sorusunun sabit bir cevabı olmayıp biz doktorlar tarafından  hastaya  göre verilmektedir.  Hastanın yaş, muayene, klinik özellikleri ve laboratuvar sonuçları ile birleştirip karar vermekteyiz. Din adamları bu konuda doktor onayının alınmasını önermektedir. Bilinçsizce  hasta merkezli  verilen oruç tutabilir kararı geri dönüşleri olmayan hayati  sonuçlar doğurabilmektedir” dedi.

İNSÜLİN KULLANAN HASTALARIN ORUÇ TUTUMASI SAKINCALI

Dr.Kaya; “Bazal-lobus yani insülin tedavisi almakta olan tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarının oruç tutmalarını kesinlikle önermiyorum. Ayrıca ciddi boyutlarda hipoglisemileri olan kişilerinde, özellikle iftardan ve sahur sonrasında hipoglisemiler oluşmakta,  vücudun sıvı elektrolit dengesini bozabilmektedir. Hastanın, Yüksek tansiyon, kalp hastalığı ile birlikte tip 2 diyabet rahatsızlığı da varsa bu hastaların oruç tutmaları sakıncalıdır” dedi.

Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Cafer Kaya, Aksaray Devlet Hastanesi bünyesinde “Diyabet Okulu” bulunduğunu ve diyabet hastalarına yönelik bilgilendirme eğitimlerinin sürekli ve ücretsiz olarak verildiğini de sözlerine ekledi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.