Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
25°C
Hafif Yağmurlu
Pts 25°C
Sal 23°C
Çar 22°C
Per 21°C

Yaldır: Kullanılmayan meraları, köyde yaşayan ihtiyaç sahibi gençlerimize kiraya verelim

Yaldır: Kullanılmayan meraları, köyde yaşayan ihtiyaç sahibi gençlerimize kiraya verelim
Aksaray Anadolu AŞ
20 Aralık 2023 16:33

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, TBMM kürsüsünden çağrı yaparak, “Kullanılmayan meraları köyde yaşayan ihtiyaç sahibi gençlerimize kiraya verelim” dedi.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, 2024 yılı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesiyle ilgili Meclis Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulundu. 2024 yılı için Tarım Bakanlığına toplam ayrılan bütçenin 384 milyar TL olduğunu ifade eden Yaldır, bu tutarın yalnızca 91,6 milyar TL’sinin tarımsal desteklemeler için ayrıldığını ve bunun yetersiz olduğunu söyledi.

Yaldır, “Tarım ülkesi Türkiye’de Nas’a rağmen faize ayrılan para ise bunun 13 katından fazla! 2006 yılında, yani kendi iktidarınız döneminde çıkarmış olduğunuz Tarım Kanununda belirtildiği gibi tarımsal desteklemeler Milli Gelirin yüzde 1’inden az olamaz. Ancak kendi yaptığınız kanuna dahi uymayarak Türk çiftçisine haklarını vermiyorsunuz” dedi.

2006 yılında tarımsal desteklerin milli gelirdeki payının yüzde 0,6 olduğunu ifade eden Yaldır, 2024 bütçesinde ise AK Parti’nin kendi çıkardığı kanuna rağmen yüzde 0,2 oranında kaldığını söyledi. Öte yandan Yaldır, tarımsal desteklemelerinin toplamının bütçe içindeki payının 2006 yılında yüzde 2,7 olduğunu ancak 2024’e bu oranın yüzde 0,9’a gerildiğini ifade etti.

İYİ Parti Milletvekili Yaldır, “2006 yılında da ülkeyi siz yönetiyordunuz bugün de. Çiftçilerimizin sizlere verdiği güçlü oy desteği mi kendilerini önemsizleştirdi? Sığınmacılarla birlikte yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip ülkemizin gıda ihtiyacını karşılamak, 50 milyon turisti beslemek, Türk çiftçisinin elbette boynunun borcudur. Ancak, kendisini bu kadar değersiz ve sahipsiz hisseden çiftçilerimiz ya toprağa küserse, üretimi bırakırsa? Hükümet olarak mevzu oy istemek olunca en çok destek gördüğünüz, fakat mevzu sahip çıkmak olunca en çok ihmal ettiğiniz çiftçilerimiz ve tarım sektörüdür” dedi.

DSİ verilerine göre Türkiye’deki 24 milyon hektar ekilebilir tarım arazisinin sadece 7 milyon hektarında sulu tarım yapıldığını ifade eden Milletvekili Yaldır, “Bunun dışında ülkemizde 12 milyon hektar mera arazisi bulunuyor olup, büyük bir kısmı mera vasfını yitirmiş durumdadır. Denizlere bedavadan akan akarsularımızı Anadolu’nun kavruk ovalarına, atıl durumdaki susuz tarlalarımıza ve kuraklık gibi sebeplerle mera vasfını yitirmiş tarım arazilerimiz ile buluşturmak için daha neyi beklemektesiniz?” açıklamasını yaptı.

İhtiyaç sahibi gençler için de çağrıda bulunan Yaldır, “Tarımsal sulama projeleriyle can suyuna kavuşacak bu meraları köylerimizdeki ihtiyaç sahibi işsiz gençlerimize uygun koşullarla, uzun süreliğine kiraya vererek hem atıl arazileri işleyip tarım ekonomisine katkı sağlamış oluruz, hem de bu gençlerimize ata toprağında yaşaması için bir sebep, bir umut oluruz. Tarım vasfını yitirmiş bu meralardan ve hazine arazilerinden İhtiyaç sahibi, köyde yaşayan, ancak 1 metrekare toprağı dahi olmayan gençlerimize önce evlerini yapacak arsalar, sonra geçimini sağlayacak tarım arazileri uygun şartlarda sağlanmalıdır. Köylerinde yaşayan işsiz gençlerimizi yokluğa, yoksulluğa ve umutsuzluğa terk etmek sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaz” açıklamasını yaptı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.