Dolar 32,3360
Euro 35,1748
Altın 2.245,09
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 11°C

Yanlış Hesap Bağdat’tan Döner!

Tarihçi - Araştırmacı
20 Ağustos 2019 21:19

Yazının başlığındaki atasözünün hikayesini farklı anlatanlar vardır bilirsiniz. Kimileri iki tüccar arasında geçtiğini ve tüccardan birisinin Bağdat’a gideceğini söylediği halde gitmediğini ve yalanının ortaya çıkmasından dolayı bu sözün söylendiğini söylerken başka bir anlatımda ise sözün kaynağıBağdat’ın bir zamanlar ilim merkezi olmasıdır. Olur da yapılan hesapta bir tereddüt durumu oluşur, bir tarafın itirazı olursa otorite sayılan ilim adamlarının Bağdat’ta mevcut olmasından dolayı “yanlış hesap Bağdat’tan döner” denirmiş. Ki, Bağdat bir ara matematikte, felsefede haklı bir üne sahipti. Başka bir iddiaya göreyse Bağdat, Abbasiler döneminde başkenttir ve son karar verici yer de haliyle Bağdat’tadır.

Velhasıl bugün itibariyle biz bu sözü “dürüstlüğün muhakkak galip geleceği” anlamında kullanıyoruz. Maalesef pek çoğumuz bu gerçeğin farkında değiliz ya da hatırlamak istemiyoruz. Yani istediğimizi tutarken istemediğimiz atıyoruz. Birilerini tepemize çıkarırken birilerini de ayaklar altına alıyoruz. Birilerine akıtırken birilerini de bakıtıyoruz.

Ölüm bir hakikattir. Kim itiraz edebilir ölümün herkes için olmadığına? Hiç kimse! Madem öyle bu kısa dünyada neden birileri birilerine yamuk yapar ki? Çok duyuyorum şu sözü: “Ben onu çok dürüst sanmıştım ama beterin de beteriymiş”. Evet bu söz insanı çok ama çok derinden üzüyor. Ama ne olursa olsun dürüstler her zaman kazanır.

Meşhur bir atasözü var hepiniz bilirsiniz: Dost kazan dost, düşmanı anan da doğurur!

Hele bu sözün doğruluğu bayramlarda daha da can yakıyor. Düşünsenize ananızın doğurduğu yani öz kardeşiniz sizin düşmanınız olabiliyor. Evet, düşünüldüğünde inanılması güç ama o kadar çok şahit oluyorum ki kardeşler arasındaki küslüklere, işte bugün bu hususta yazayım istedim.

Dost kazanmak kolay değil elbette. Gün geliyor dost sandığınızdan en sağlamından kazık yiyince yeni birisini nasıl dost edineceksiniz? Kime ve nasıl güveneceksiniz? Niçin demiyorum zira insan inanmak, güvenmek istiyor. Fıtratımızda bu hususta bariz bir meyil var. Ama yeni tanıştığımız ya da uzun zamandır tanıştığımız başka birisi değil de öz be öz kardeşimiz ise mevzu iş değişiyor.Son zamanlarda özellikle bayramlaşmaya gittiğim yerlerde dikkatimden kaçmayan küslüklerin gittikçe artmasıdır. Kim, neyi paylaşamıyor bilemesem de net bir şekilde görülüyor ki toplumumuzda tahammül yok denecek kadar az.Kardeşler arasında sevgi-saygı da inkâr edilemeyecek şekilde azalmakta. Kıldan, tüyden sebeplerle küslükler hatta kavgalar, düşmanlıklar zuhur etmektedir.

Geçenlerde bir dostuma hiç söylemediği bir söz yüzünden kardeşleri tarafından iftira atılmıştı. Dostum da o kadar rahattı ki en iyisini yaptı ve Allah’a havale etti. Çünkü müfteriler önünde-sonunda bu yaptıklarının cezasını çekecekler. Yanlış hesap Bağdat’tan dönecek!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.