Dolar 32,5440
Euro 34,8523
Altın 2.432,78
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Per 29°C
Cum 28°C
Cts 27°C
Paz 26°C

Yeni ehliyetler dağıtılıyor

Yeni ehliyetlerin dağıtımına başlanıyor. Peki nasıl olacak?

Yeni ehliyetler dağıtılıyor
Aksaray Anadolu AŞ
11 Aralık 2015 13:13

Yeni yıldan itibaren (1 Ocak 2016) değiştirilmeye başlanacak olan sürücü ehliyetleri için istenen belgeler de değişti.

Yeni ehliyetler için hangi belgeler istenecek? 2016 yılı MTSAS sınav tarihleri ne zaman?

Yeni yönetmelikte ehliyetlerde değişen şartlar neler?

Ülkemizde Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle sürücü belgeleri 1 Ocak 2016’dan itibaren değiştirilmeye başlanıyor. Mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Yeni ehliyetler, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde bile kullanılacak.

HANGİ BELGELER İSTENECEK

Tek hekimden alınan “Sürücü olur” sağlık raporu
1 biyometrik fotoğraf
Parmak izi
15 TL

Sürücüler bu belgelerle birlikte Aksaray İl Emniyet Müdürlüğüne başvurarak yeni ehliyetlerini alabilecekler.

EVİNİZE GELECEK

Yeni ehliyetler tekbir basım merkezinde hazırlanıp adresinize postayla gönderilecek. Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek.

İLK KEZ EHLİYET ALACAKLAR 2 YIL STAJYER

İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.

17 SINIF OLACAK

9 sınıftan oluşan mevcut sürücü belgelerinin aksine yeni tip sürücü belgesi 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet kullanmak için B, kamyon ve çekici kullanmak için C, minibüs kullanmak için D1, minibüs ve otobüs kullanmak için D sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulacak. Lastik tekerlekli traktör kullananllar F, iş makinesi kullanacaklar ise G sınıfı sürücü belgesi alacaklar. B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramı geçmeyen römork içeren birleşik araçları kullanmak içi “BE” sınıfı ehliyet istenecek. Azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramın üzerinde olan ve 7 bin 500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekiciler için C1 sınıfı ehliyet gerekecek. C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçlar için “CE” sınıfı ehliyet istenecek. İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için M, silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosiklet ile gücü 15 kilovatı geçmeyen 3 tekerlekli motosikletler için A1 sınıfı ehliyet gerekecek.

EHLİYETLERİ 1 YIL SONRA EMNİYET VERMEYECEK

Ehliyet verme işlemleri 1 sonra Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine verilecek. 18 yaşını geçen her kişi birey olma hakkını elde etmesi ile birlikte ehliyet sınavına girme hakkı elde ediyor. Yazılı sınav olan bu ilk aşamayı geçen aday, bu seferde direksiyon başında kendini kanıtlamak durumunda kalıyor, sınava girecek olan bireyler yazılı sınavdan en az 70 puan alması gerekiyor..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.