Dolar 32,5203
Euro 34,9397
Altın 2.439,68
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Yeni teknolojiler sayesinde işitme engellilik ortadan kalktı, ancak farkındalık düşük

Bu nedenle 3 Mart Kulak ve İşitme Sağlığı Günü tüm dünyada ve Türkiye’de yeni tedaviler konusunda farkındalığın artırılması amacıyla kutlanıyor …

Yeni teknolojiler sayesinde işitme engellilik ortadan kalktı, ancak farkındalık düşük
Aksaray Anadolu AŞ
6 Mart 2021 16:48

Bu nedenle 3 Mart Kulak ve İşitme Sağlığı Günü tüm dünyada ve Türkiye’de yeni tedaviler konusunda farkındalığın artırılması amacıyla kutlanıyor.

“YENİ TEKNOLOJİLER SAYESİNDE İŞİTME ENGELLİLİK ORTADAN KALKTI,

ANCAK FARKINDALIK DÜŞÜK”

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı rapora göre dünyada 32 milyonu çocuk olmak üzere 360 milyon insan işitme kaybı yaşıyor. Türkiye, doğuştan işitme kayıplarının en çok görüldüğü ülkelerden biri. Türkiye’de son yıllardaki istatistiklere baktığımızda her yıl doğan bebek sayısı ortalama 1.300.000 civarında ve işitme kaybı ile doğum oranı binde 3,5 civarında, bu da her yıl yaklaşık 3.900-4.500 bebeğin işitme kaybı ile doğduğunu bizlere gösteriyor. Yetişkinler arasında da yaşa ve ateşli hastalıklar, kaza, kemoterapi, yanlış ilaç kullanımı gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen işitme kayıplarında doğru ve zamanında bir çözüm uygulanmazsa sosyal izolasyon, bilişsel yetkinliklerin kaybı hatta Alzheimer (demans) gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Kuruluşunun 40. yılını kutlayan, Türkiye’de 51, dünyada 60 pazar payı ile işitme implantı sektörünün lideri Cochlear’in Türkiye Genel Müdürü Gül Erden, total işitme kaybı ile doğan çocuklar ve yetişkinlerde kullanılan işitme implantlarının, doğru zamanda uygulandığında başarılı sonuçlar verirken, farkındalığın düşük olması nedeniyle, geç kalınan vakalarda yararlanma oranının düştüğünü belirtiyor. 40 yıl önce dünyada ilk kez biyonik kulak da denilen koklear işitme implantını üreten kurum olan Cochlear, dünyada ve ülkemizde farkındalığın artırılması için de çalışmalar yapıyor.

“Sağlık Bakanlığımız ve SGK son derece duyarlı”

İşitme implantlarınaTürkiye çapında tüm Eğitim Araştırma Hastaneleri’nde Devlet Malzeme Ofisi (DMO)’nin tedariği ile erişilebildiğini hatırlatan Erden, şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığımız ve Sosyal Güvenlik Kurumumuz işitme implantlarından halkımızı yararlandırmak konusunda son derece duyarlı ve etkin bir yaklaşım içinde. Total işitme kayıplarının hem doğuştan hem de sonradan ortaya çıkan vakalarda çözümü için kullanılan implantların devlet güvencesiyle vatandaşlarımıza sunulması ve fark ödenmeksizin uygulanması sevindiricidir. Vatandaşların Üniversite, ve Eğitim Araştırma Hastaneleri’ne başvurmalarının yeterli olduğunu söyleyen Erden, KBB hekimlerinin muayenesi ve odyoloji bölümümüzün gerekleştirdiği değerlendirmelerden sonra tıbbi uygunluğu belirlenen hastalara yapılan ameliyatlarla takılan cihazların, belli süreyle rehabilitasyon desteği alınmasından sonra son derece başarılı sonuçlar verdiğini ifade etti.

İşitme kaybıyla doğan çocuklar, yeni teknolojiler sayesinde yaşıtlarıyla birlikte okula gidebiliyor

Erden şöyle devam etti: “Bilgi eksikliği nedeniyle geç kalınan vakalarda implantın istenilen sonucu veremeyeceğini görüyoruz. Zamanında yapılan implant uygulamasıyla, işitme kaybı implant aracılığı ile giderilmekte, “engellilik” durumu ortadan kalkmakta ve çocuklarımız sağlıklı yaşıtlarıyla birlikte eğitim görerek, sosyal yaşamlarına sorunsuz devam ederek kendi ayakları üzerinde durabildikleri bir yetişkinliğe doğru yol alabilmektedirler. Bu yüzden ailelerin teknolojinin sunduğu çözümlerin ve devletimizin verdiği imkanların farkında olması çok önemli.”

Dünyada Cochlear’in kullanıcı sayısı 550.000 , Türkiye’de ise yaklaşık 10.500 ileri, çok ileri ya da total derecede işitme kaybı yaşayan bireylerin kullandığı implantlar pek çok hastanın ve ailenin umudu olurken koklear implantlar sayesinde, yaşam boyu sağlıklı şekilde duymak mümkün hale geliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.