Dolar 32,3867
Euro 35,0622
Altın 2.325,73
BİST 9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Yeşil Aksaray Özlemi

31 Mart 2016 00:06

Bahar geldi. Yeşil Aksaray yeşillenmiş mi diye yüksek bir tepeden baktım. Hayır. Yeşillenmemiş.

“Sevgili Kavak Ağacı” yazımı anımsarsanız; her yer, dağ taş ev yapıldığı ve Aksaray’ımızın sevgili kavak ağaçları ve kavaklıkları rant uğruna arsa yapılıp yok edildiğinden, Aksaray yeşil değil, KAHVERENGİ ve gelişigüzel yapılandırma sonucu saçma sapan binalar yığıntısı görünümüyle “çirkin bir şehir” olmuş.

Oysa Anadolu’muzun tek yeşil dönemi olan bahar mevsiminde yeşil bir yer görmeyi bekliyordum, nafile… Kurak, sevimsiz bina yığıntısı dışında bir şey yok. Yeşil alan bile. Hani şehir planlarında “yeşil alan” diye bir yerler bırakılır ya. Bizim planlardaki yeşil alanlarda spor aletleri ve bir-iki çocuk oyunu için demir bir şeyler konmuş. Ne bir çiçek ne bir akasya ne de menekşe. Sevgili kavak ağacı da yok.

Aksaraylı  çocuklara sorsak, bize bir ağaç ya da çiçek adı söyleyin desek; köy çocukları “cacık”, “tekesakalı” “ekşi ot”, “çıtlık”… Gibi annelerinin mazotlu asfalt yol kenarlarından kazdıkları birkaç yabani otu sayar da ağaç olarak bir şeyler söyler mi bilmiyorum. Şehir çocukları ise maydanoz vs. gibi birkaç otu manavdan sofraya gelmiş haliyle tanır belki, ama ağaçtan, çiçekten   örnekler sayabileceklerini sanmıyorum.

Eski salkım söğütlerimiz, iğde ağaçlarımız ırmak boylarını süslerken  şimdi neredeler? Asırlık çamlarımız Ulu cami önünden nereye yok oldular? Bir şehir nasıl böyle ağaçsız kalır? Çocuklar nasıl olur da bitkileri sadece tv den, kitaplardan görür? Tanımaz?

Ervah’ta bile yok edilir mi çamlar, kavaklar?

Ervah’ın üstünde uzanan bom boş tepelerimizi Helvadere’ ye  kadar ağaçlandırmak çok mu zor? Başkanın kendi ağzından duymuştum bu projeyi. Damlama sistemi kurup; Kırk kızlar Tepesi’ni  tamamen ağaçlandıracaktı. Ne zaman?

Yeşil alanın gerçekten YEŞİL olarak düzenlenmesi, Aksaray’ımızın yeniden YEŞİL AKSARAY olması dileklerimle…

HAYDİ !Mart ağaç dikme ayı’dır. Herkes bir ağaç dikse; 100 000 AĞACIMIZ OLUR.

yesil-aksaray-ozlemi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.