Dolar 32,5692
Euro 34,6876
Altın 2.508,26
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 30°C

Yunus Emre, anıt mezarı başında anıldı

Türk halk şairi ve mutasavvıf Yunus Emre, Aksaray ve Kırşehir valiliklerince düzenlenen programda anıldı..

Yunus Emre, anıt mezarı başında anıldı
Aksaray Anadolu AŞ
30 Eylül 2016 00:57
Aksaray’ın Ortaköy ilçesine bağlı Sarıkaraman köyü Ziyarettepe mevkisindeki Yunus Emre Türbesinde düzenlenen anma programı, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Kırşehir Milletvekilleri Mikail Arslan, Salih Çetinkaya, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve davetlilerin katılımı ile Yunus Emre  Türbesi ziyareti Kuran-ı Kerim okunmasıyla ve dua edilmesi ile başladı.
Tören alanındaki program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Yunus Emre’nin Anadolu insanının sevgi hoşgörüsünün ete kemiğe bürünmüş hali olduğunu söyledi.
Yunus Emre, İslam tasavvuf geleneğiyle yetişmiş, tasavvuf dünyasının yıldızı makamına eriştiğini ifade eden Vali Pekmez:”O, tasavvuf yolunda çıktığı aşk yolculuğunda daima Hakk’ı aramanın, O’na layık bir kul olmanın gailesini gütmüştür. Bu yolculuğun nihayetinde aradığını bulmuş, zaman ve mekâna mahkûm olmadan, çağları aşan bir ses olmuştur. Bugün burada makamı başında bulunduğumuz Yunus Emre’nin evrensel mesajları tüm dünyaya ulaşmış, O, sevgi dilinin ortak adı olmuştur.” dedi.
Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bayram Veli, Hacı Bektaş ve nicelerinin öncülüğünü ve sözcülüğünü yaptığı gönül dili ve birlik dili sayesinde Anadolu Birliğinin teşekkül ettirildiğini vurgulayan Vali Pekmez: “ Bugün de ülkemiz üzerinde oynanan oyunları, hevesleri hepimiz biliyoruz. Ama bunları, 13. ve 14. yüzyıllarda kurulan felsefeye sahip çıkarak, Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bayram Veli, Hacı Bektaşlar’ın birliği, beraberliği ve dayanışmayı esas alan çağrılarına uyarak bozabiliriz. Yunus Emre’nin yüzlerce yıldır yankılanan çağrılarına kulak vererek, tüm ayrılıkçı girişimlere beraberce karşı koymalıyız” diye konuştu.
Kırşehir Valisi Necati Şentürk ise yaptığı konuşmasında; Yunus Emre’nin okuması yazması olmayan bir ümmi olduğunu mektep ve medrese eğitimi almadan şiirlerini söylediğini belirtti. Şentürk konuşmasında: “Yunus’un söylediği o şiirleri şimdi kimse söylemeye cesaret edemez. Ben edemem,  o şiirlerini neyle söylüyor ilhamı hak ile söylüyor. Onların sözleri eskimez, bayatlamaz, hergün tazedir. Yunus Emre ne diyor “Biz sevdik aşık olduk, sevildik maşuk olduk. Her dem yeniden doğarız bizden kim usanası’ sözleri bugünkü gibi taze bugünkü gibi gönlümüze hitap ediyor.’dedi.
Kırşehir Milletvekilleri Mikail Arslan ve Salih Çetinkaya da yaptıkları konuşmalarında Yunus Emre’nin daha geniş kitlelere anlatılması gerektiğini belirterek anma programlarının daha geniş kapsamda yapılması gerektiğini vurguladılar.
Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise konuşmasında; “Yunus Emre  kültür ve medeniyet tarihimizde bir mihenk taşı olmuştur’dedi.
Yunus Emre’nin toplumun öz değerlerine sahip çıkarak, bir olmayı diri olmayı aşıladığını belirten Yazgı; “Yunus Emre büyük mutasavvıf olmasının yanı sıra şiirlerini büyük bir hoşgörü ve insan sevgisi ile kaleme almıştır.Günümüzde yaşadığımız bir çok sorunun kaynağının kendimizden uzaklaşarak yaşadığımız aşikardır’dedi.
Öğrencilerin şiirler okuduğu törende Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatçısı Osman Nuri Ercan tarafından Yunus Emre’nin şiirleri okunarak katılımcılara alıç meyvesi dağıtıldı. Aksaray Tasavvuf Musikisi Topluluğunun ilahi dinletisinin ardından Çilehane ziyareti ile tören sona erdi..
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.