Dolar 32,3341
Euro 35,1806
Altın 2.244,90
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Yunus Emre, düzenlenen törenle anıldı

Yunus Emre, düzenlenen törenle anıldı
Aksaray Anadolu AŞ
11 Ekim 2019 00:35

Türk halk şairi ve mutasavvıf Yunus Emre, Aksaray ve Kırşehir valiliklerince düzenlenen programla anıldı.

Aksaray’ın Ortaköy ilçesine bağlı Sarıkaraman köyü Ziyarettepe mevkiindeki Yunus Emre Türbesinde düzenlenen anma programı, Aksaray Valisi Ali Mantı, Kırşehir Valisi İbrahim Akın Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Aksaray İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Tüzün, Kırşehir İl Genel Meclis Başkanı Hacı Ömer Seyfi, Aksaray Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Aksaray İl Jandarma Komutanı Albay Fuat Anık, Kırşehir Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı Albay Ferhat Kuran ve davetlilerin katılımı ile Yunus Emre Türbesi ziyareti ve dua edilmesi ile başladı.

Tören alanındaki program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Aksaray Valisi Ali Mantı, Yunus Emre’nin dünyaya çok büyük bir eser bıraktığını herkesin bu eserde kendisinden bir parça gördüğünü söyledi.

Vali Ali Mantı konuşmasında; “Efendimiz nasıl Allah’ın hükümlerini pratik hayatta uyguladıysa efendimizden sonraki hükümleri de topluma açık hoşgörü sınırları içinde berrak bir şekilde Yunus Emre ve diğer mutasavvıflarımız topluma yaşayarak örnek olarak sundular. Bizim dinimiz yüce bir din kitabımızın bir adı da kitabı Mübin, yani açık kitap açık beyan. Bizim dinimizin açıklığını hoşgörüsünü hoş görü sınırlarını hatta birazda zorlayarak topluma zorlaştırmadan kolay bir şekilde İslam’ın emir ve yasaklarını nasıl bir kul olmamız gerektiğini Yunus büyüğümüz bizlere Anadolu coğrafyasında çok güzel sundu. Bu işi yaşayarak bizlere gösterdi. Söylemek çok bir şey ifade etmez. Önemli olan yaşamaktır. Kişi yaptığıdır, yaşadığıdır söylediği değildir. ”dedi.

Vali Ali Mantı; “Bizim toplumumuz her hangi bir ayrım gözetmeksizin kardeşliğine, birliğine, dirliğine ülkesinin ve milletinin bölünmez bütünlüğüne; hiçbir şekilde dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın büyük önem vermiştir. Bizlerin bu görüşü kazanmasındaki en büyük amirlerden, mutasavvıf ehlilerimiz vardır. Bunların başında Yunus Emre büyüğümüz geliyor “diye konuştu.

Kırşehir Valisi İbrahim Akın ise konuşmasında; hem yaşadığı devre hem de çağlar ötesine ışık tutan insanların bir gün ölüp gitse de fikirleri ve eserleriyle gönüllerde yaşamaya devam ettiğini, adı ölümsüzleşen bu değerli şahsiyetlerden birisinin de Türk Tasavvuf Edebiyatı’nın en önemli temsilcilerinden birisi olan Yunus Emre olduğunu söyledi.

Yunus Emre’nin hayatı boyunca Hakk’a ulaşmanın gayreti içerisinde olduğunu kaydeden Vali Akın; “Nihayetinde inancı ve sabrı ile bu ulvi yolculukta erenler mertebesine yükselmiş, sevgiyi, hoşgörüyü, barışı dile getirdiği şiirleriyle hem kendi dönemine hem de gelecek çağlara damgasını vurmuştur.

Sözün en büyük güç olduğunun farkına varan Yunus Emre, hak ve doğru bildiğini Anadolu insanına anlatmaya çalışırken sade bir dil kullanmayı tercih etmiş, milli kimliğimizin en önemli nişanesi olan anadilimiz Türkçe’nin güzelliğini ve zenginliğini ortaya koymuştur. “dedi.

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer ise konuşmasında; “1071 yılından beridir Türk’ün vatanı olan Anadolu’yu mayalayan kalem erlerinden birisi olan Yunus Emre toplumu şekillendiren medeniyet değerlerimizin oluşumuna katkı sağlayan gönül dünyamızı aydınlatan çok büyük mütefekkirlerimizden biridir ’dedi.

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise Yunus Emre’nin dünya malına tamah etmeyen anlayışı, herkesi eşit gören adalet duygusu, gösterişten uzak bir şekilde gönüllere sevgi eken yaşamıyla örnek alınması gereken büyük bir şair, büyük bir insan hazinesi olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatçısı Osman Nuri Ercan tarafından Yunus Emre’nin şiirleri okunarak katılımcılara alıç meyvesi dağıtıldı. Konya Tasavvuf Musikisi Topluluğunun sema gösterisinin ardından Çilehane ziyareti ile tören sona erdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.