Dolar 32,3379
Euro 35,1346
Altın 2.240,65
BİST 8.716,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Ahmet Nuri Kadıoğlu’nun Aksaray’a Hizmetleri -2-

Tarihçi - Araştırmacı
24 Ekim 2016 17:30

kadioglu-7-image002

1950-54 arası belediye reisliği yapan A. Nuri Kadıoğlu’nun belediye başkanlığı hakkında maalesef yeterli bilgiye sahip değiliz. Çünkü 1970 başlarında Aksaray Belediyesi’nde büyük bir yangın çıkmış ve tarihî belediye binası tamamen kaybedilmiştir. Tahmin edileceği gibi arşivin kurtarılması mümkün olmamıştır. Eldeki belge ve bilgilerden hareket ettiğimizde tarih ve kültür yönünden katkıları ile Aksaray’ın yeniden vilayet olabilmesi için uğraşlarına değineceğiz.

Tarih ve Kültür Yönünden:

Merhum Ahmet Nuri Kadıoğlu’nun şehrin tarih ve kültürüne katkısı gayet profesyonel ve çığır açıcı olmuştur. Şehir tarihinde ilklere imza atan birisi olan Kadıoğlu’nun gayretleriyle çıkan “Hasandağı Dergisi”, “Aksaray’ın Sesi Gazetesi” (bu gazetenin ilavesi olan “Aksaray Niçin Vilayet Olmak İster” kitapçığını vilayetlik için uğraşları kısmında değerlendireceğiz) ve turistik amaçlı yaptığı çalışmalar çok önemlidir. Hasandağı Dergisi’nin Aksaray Tarihi ile alakalı verdiği broşürlerle (maalesef ismi olup cismi yoktur) şehrin tarihine hizmet etmeye başladığını öğreniyoruz. Aksaray Tarihini Araştırma Heyeti’nin başkanı da Ahmet Nuri Kadıoğlu’dur. Merhumun yine “Toprak” isimli filmde desteği vardır. 1952 tarihli filmin yönetmeni, senaristi ve yapımcısı Otyam kardeşlerdir. Nedim ve Fikret Otyam imzalı bu film Aksaray’da çekilmiştir ve filmin başında Aksaray’ın kısa ve öz olarak anlatan da belediye başkanı olan Ahmet Nuri Kadıoğlu’dur.

Aksaray’ın Yeniden Vilayet Olması İçin Uğraşları:

Bilindiği gibi Aksaray 1933 yılında vilayetliği elinden alınarak, tabiri caizse tenzil-i rütbeye uğrayarak kaza yapılmıştır. 1989’da yeniden il olmasına kadar geçen sürede pek çok Aksaraylı vilayetlik konusunda gayret göstermiştir. Bu şahıslardan birisi de Ahmet Nuri Kadıoğlu’dur. Belediye reisliği döneminde çıkarmış olduğu “Aksaray’ın Sesi” isimli gazetenin bir yayını olarak “Aksaray ve Tek Dileği” isimli kitapçık yayınlar.

Bu kitapçık “Aksaray Vilayet Olmak İster. Çünkü” diye başlar ve Aksaray’ın 1920’li yıllardaki sahip olduğu Cumhuriyet dönemi eserlerinin bilgi ve fotoğraflarıyla tezyin edilir. Yine Aksaray’ın birçok ilden daha büyük olduğu, nüfusunun birçok vilayetten fazla olduğu vurgulanır.

Kadıoğlu, mecliste dokuz farklı konuda konuşma yapar ve bunlardan birisi Adıyaman’ın kaza olması ile alakalı kanun konuşulurken Aksaray’ın vilayetlik hasretiyle sonlandırdığı konuşmadır.

YORUMLAR

  1. mehmet ergin dedi ki:

    fikret otyam ın senaryosunu yazdığı 1954 yapımı kara toprak filminin başlarında aksarayla ilgili kısa bir konuşması vardır.