Dolar 32,3379
Euro 35,1346
Altın 2.240,65
BİST 8.716,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Artan gıda fiyatları en çok yoksulları etkiliyor

Artan gıda fiyatları en çok yoksulları etkiliyor
Aksaray Anadolu AŞ
16 Mart 2018 11:52

Aksaray Üniversitesi’nde görev yapan (ASÜ) Doktor Öğretim Üyesi Bilgen Taşdoğan, küresel olarak gerileyen gıda fiyatlarına Türkiye’nin, döviz kurunda yaşanan artış nedeniyle kavuşamadığını söyledi.

Felsefe Toplantılarının 76’ncısında “Küresel Gıda Krizi ve Yoksulluk İlişkisinin Türkiye Yoksulları Üzerine Etkileri” konulu bir sunum yapan Taşdoğan, yoksulluk kavramının, İngiltere’nin Endüstri Devrimi ile başladığını ve giderek küreselleşen bir kavram haline geldiğini belirtti. Yoksulların tarihsel süreç içerisinde bazen dışlama, bazen sosyal refah, bazen de ucuz işgücü bağlamında değerlendirildiğine dikkat çeken Taşdoğan, “Yoksullar Türkiye’de de ağırlıklı olarak kır kökenli küçük ve topraksız tarım üreticileri ile ilişkilendirilmektedir. Tarımda makineleşme, Birinci ve İkinci Yeşil Devrim, tarım meta üreticilerinin ileri ve geri bağlantılar üzerinden kontrol edilmesi, biyo genetik mucizeler olan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla getirilen teknolojik gelişmeler… Tüm bunlarla birlikte ‘Dünyayı besleme ve açlığı sonlandırma’ sloganlarının gerçekçi olmadığı; küresel tarım-gıda tekellerinin kârlılık krizlerine mekân ve yön açma projesi olduğu artık açıkça görülmekte ve küresel tepkilere dönüşmektedir” dedi. Türkiye’nin 1 Ocak 1995’le başlayan yeni kurallar ve düzenlemelerle birlikte ‘tarımda tam serbestleşmeyi’ gündeme aldığını, sürece, Ortak Tarım Politikası ve Tarım Anlaşması ile IMF taahhütleri gereği iç hukuki düzenlemelerle katıldığını söyleyen Bilgen Taşdoğan, çabalara rağmen tarım ürünleri ve gıda fiyatlarının yükselmeye devam ettiğini belirtti. İklim değişiklikleri, biyo yakıt projeleri, tarım borsaları üzerinden spekülasyonlar, artan girdi maliyetleri, gelişmekte olan ülkelerin gıda talep artışı gibi gerekçelerin fiyat artışına etken olduğunu ileten Taşdoğan, “2008 sonrası küresel olarak fiyatlar gerilemeye başlamıştır. Ancak döviz kurunda yaşanan artışlar nedeniyle Türkiye, gerileyen fiyatlara kavuşamamıştır. Bu durum en çok kır ve kent yoksullarını etkilemiştir. Devlet, sosyal yardım mekanizmalarıyla devreye girerek, bu kitleleri girdi ve gelir üzerinden desteklemektedir” şeklinde konuştu.

Toplantının son bölümünde Doktor Öğretim Üyesi Bilgen Taşdoğan, sunumu takip eden akademisyen ve öğrencilerin sorularını yanıtladı..

YORUMLAR

  1. Kewo dedi ki:

    Peki ne degisti ??