Dolar 32,3355
Euro 35,2046
Altın 2.246,80
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Bir Ada Hikayesi

Eğitimci / Öykü ve Köşe Yazarı
11 Mart 2016 00:25

Yaşar Kemal’in her biri dört yüz sayfalık, dört cilt üzerine yazmış olduğu bir kitaptır “Bir Ada Hikâyesi”.

Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli derken asıl yazarların babası, çınar ağacı Yaşar Kemal’den söz etmemek olmazdı. Kitabı sonradan okuduğum için sona bırakmıştım Yaşar Kemal’i.

“İnce Memed” romanı, Yaşar Kemal’in tanınmasında büyük bir öneme sahiptir. “İnce Memed” üzerine yapacağımız herhangi bir yorum; esere bir artı değer getirmeyecektir; çünkü yazıldığı dönem ve sonrasında ülkemizde ve dünyada değeri kabul görmüş bir eserdir.

Yaşar Kemal ülkede tartışmasız en iyi romancı ve öykücüdür.

“Bir Ada Hikâyesi”, konu itibari ile diğer romanlarından farklılık gösterir. Mübadele, Kurtuluş Savaşı, Enver Paşa’nın Sarıkamış’ta kırdırdığı asker, Çerkezler, Araplar, Kürtler ve Aşiretler… ülkenin birçok bölgesi ve ülke içinde yaşayan birçok etnik ve siyasal grup anlatıldığı için önemlidir.

Yaşar Kemal’in dili mükemmeldir.

Çevre tasvirleri, kişilerin anlatımları şahanedir.

İnsan, kitabı eline aldığında bırakmak istemez ve dört yüz sayfalık kitabı bir çırpıda bitirmek ister.

Yaşar Kemal eserlerinde, olay ve karakterlerin yanında; aynı zamanda kitabın yazıldığı döneme şahitlik etme şansı tanır okuruna…

Yazar, yazın dünyasında üretkenliğiyle ve ardında birçok eser bırakması ile de bir adım öne çıkmıştır.

Yaşadığı ve eserlerinde öykündüğü dönem, Osmanlının son dönemleri ve yeni kurulmuş bir devletin ilk dönemleridir. Bu anlamda, özellikle anlatılan dönem itibarı ile yazarların dert edindiği ve edindiği dertleri sanata dönüştürdüğü dönemler olacaktır. Olmalıdır da!

Orhan Pamuk yaşadığı dönem ve konuların yanı sıra diğer dönem ve konular üzerinde de edebi eserler kaleme almış. Her eseri de bu anlamda okunmaya değer.

Yaşar Kemal asırlık bir çınar.

Ne kadar Cumhuriyetin ilk dönemlerinde çocukluğu geçmiş ise de, gençliği ve yetişkinliği günümüzü de kapsar.

Yazar, yaşadığı dönemin tanığıdır aynı zamanda.

Yaşar Kemal’in günümüzü anlatmaması büyük bir eksikliktir.

Her birimiz onun kaleminden bugünü okumayı ne çok isterdik.

Onun kaleminden günümüzü okumak ayrı bir tat verecek, bugünü tarihe edebi bir eser olarak kazıyacaktı, nasıl ki Cumhuriyet dönemini beyinlere kazıdıysa…

Hayatta keşkeler hiç bitmez.

Benimki bir beyin fırtınası, “Bir Ada Hikâyesi” değil…

Yaşar Kemal, her zaman yolumuzu aydınlatacak, edebiyatta ışığımız olacaktır.

İyi ki bu dünyadan bir Yaşar Kemal geçmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.