Dolar 32,5697
Euro 34,9942
Altın 2.451,49
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 26°C
Az Bulutlu
Aksaray
26°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 20°C

Eski Fotoğraflar Belgedir!

Tarihçi - Araştırmacı
20 Temmuz 2018 00:16

Daha önce de yazmıştım eski fotoğrafların sadece nostaljiye davet eden kağıt parçası olmadığını. Evet eski fotoğrafların belge olma özelliği vardır. Bir zamanlar bir akademisyen benim eski fotoğraf arşivine çok vakit ayırdığımı görünce gereksiz bir uğraş demişti. Gün geldi aynı akademisyene hazırladığı bir çalışmada jüri üyeleri eski fotoğraf kullanmasının şart olduğunu ifade etmişler. Olacak ya o fotoğraf da çok az kişide vardı ve birisi de bendim! Ve ben o akademisyenini zamanında benim yaptığım işe burun kıvırmasını hiç hatırlatmadan, hiç ezmeden eski fotoğrafı çalışmasının tekamülü için paylaştım.

İşte bu minvalde bu sayfalardan defalarca elinde eski fotoğrafları bulunanlardan kopyalarını paylaşmalarını rica ettim. Asla ve asla orijinalini istemedim. Israrla vermek isteyenlerden dahi almadım. Gün gelir de pişman olur ya da bir yakını, yani çocukları ya da torunları kendisinin gönüllü verdiğini bilmeden benim arkamdan atıp tutabilir ihtimaline karşı asla almadım orijinallerini. Mesela geçenlerde vefat eden en eski terzilerden merhume Behice Billur on civarında fotoğrafı verecekti. Kendisine bu sebeplerden dolayı kabul edemeyeceğimi ifade etmiştim ve kendisi de bu hassasiyetimi makul görmüştü.

Dün Şeref Özgel Beyefendi elinde eski fotoğraflarla ziyaretime geldi. Nasıl mutlu oldum anlatamam. 84 yaşında birisinin ziyareti hem de eski fotoğraflarla ziyareti tahmin edersiniz ki benim gibi araştırmacı birisinin, fotoğrafların kıymetini bilen ve çalışmalarında muhakkak değerlendiren birisi için ziyadesiyle değerlidir. Şeref Bey’in getirdiği fotoğrafları hemen yüksek çözünürlükte tarayıp orijinallerini teslim ettim. Fotoğrafta gördüğünüz gibi kendisine hediye ettiğim “Medfun Ecdad’a Meftun Ahfad” kitabının üzerindeki zarfta o fotoğraflar var. Bunlardan birisi Aksaray’ın ilk itfaiye aracını gösteren fotoğraftır.

blank

Bir diğeri “Esnaf Spor”un futbolcularının fotoğrafı. Yani yakın dönem Aksaray tarihi için oldukça değerli fotoğraflar. Sadece fotoğrafları almakla yetinmedim. Müsaadesiyle sohbetimizi kayıt altına alıp video paylaşım sitesinde de paylaştım. Sohbetin görüntüsüne şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.youtube.com/results?search_query=%C5%9Feref+%C3%B6zgel

Şeref Özgel Beyefendi, Zinciriye Medresesi’nden, mahkumlardan, Azm-i Millî Türk Anonim Şirketi’nin tarihî un fabrikasından ve daha nice konulardan bahsetti. Hoşsohbetiyle ilginç bilgileriyle pek çok şey anlattı. Yakın zamanda birçok Aksaraylı eski fotoğraf ve belge kopyalarını bizlerle paylaştı. Ben de bu belgeleri çalışmalarımda değerlendiriyorum. Kullanırken de kimden ne aldıysam o şahsın adını da sağına muhakkak yazıyorum. Ki, kadirşinaslık ötesinde ilmin namusu bunu gerektiriyor. Allah izin verdiği sürece bu prensibime halel getirmeden devam etmek niyetinde ve azmindeyim. Şimdiye kadar bu bilinçle belge ve fotoğrafların kopyalarını paylaşanlara yeniden can-ı gönülden teşekkür ederim. Şeref Özgel Bey’e de huzurlarınızda ayrıca müteşekkir olduğumu ifade etmek isterim.

blank

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.