Dolar 32,3407
Euro 35,1132
Altın 2.239,20
BİST 8.887,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Hürmetli Nesnedir Aşk

14 Şubat 2016 18:19

“İşidin ey yârenler
Kıymetli nesnedir aşk
Değmelere bitinmez
Hürmetli nesnedir aşk”
demiş aşk için Yunus Emre…

Nice tasavvuf şairlerimiz, ozanlarımız, yazarlarımız AŞK’A yazmış, aşka söylemiş… Günümüz aşkları, o aşklara benzer mi derseniz; evet tanıdığım en güzel aşıklar Sn. Bülent ve Rahşan Ecevit’i, Sn Süleyman ve Nazmiye Demirel’i, Sn İsmet ve Mevhibe İnönü’yü örnek verebilirim.

Annemin hayranlığını ve takdirini kazanmış, hepimize örnek vermiş olduğu aşıklar İnönülerdi. İsmet İnönü, Mevhibe Hanımla Aksaray’a gelir. Aksaray’da Belediye başkanı eşi olarak annem kendilerinin ev sahipliğini yapar. Mevhibe Hanım, lavaboya gitmek ister. Tüm hanımlar ayağa kalkarak kendilerine eşlik etmek isterler. Ancak Paşa hiç birine izin vermez. Kendisi bizzat götürür. “Prensibim değil efendim, şimdiye dek eşime her yerde ve her zaman kendim eşlik ettim.” Der. Kapıda, elinde Mevhibe Hanımın çantasıyla bekler.

Süleyman Demirel’i de Nazmiyesiz görmek, düşünmek bile neredeyse olanaksızdır. Nazmiye Hanım; Türkiye’nin modern yüzünü, ağırbaşlı ve her zaman şık olarak, gerekmedikçe konuşmayarak, kendisini ön plana çıkarma derdinde olmayıp, geri planda da kalmadan yerine çok yakışan bir hanımefendidir. Onlar ve Ecevitler; “neden çocuğum yok” diyen çiftlere, aşkla dolu bir beraberliğin ille çocukla yaşanmadığına da çok güzel örneklerdir.

Ecevitlerin Aksaray’a geldiklerinde; restoranda bir tabak kuru fasulye sipariş ederek, aynı tabaktan ikisinin yediğine ve o tabağın kaç katı hesap ödeyerek bahşiş verdiğine, kendilerine HEDİYE edilen Taşpınar halısının da zorla parasını verip, öyle kabul ettiklerine kendim tanık olmuştum. Sürekli el ele gezerek, sanki o elleri ayrılırsa halkımızın da tuhafına gideceği bir beraberlik yaşamış, herkesi buna alıştırmışlardı. Onların birbirlerine sevgi dolu bakışları, Karaoğlan’ın aşk şiirleri…

Onlar naif insanlardı… Onlar zarif insanlardı. Onların yaşam tarzlarından, aşklarından, evliliklerinden örnek almalıyız.

Kıymetli nesnedir aşk” demiş Yunus. Artık değerini bilmediğimiz, ucuzlaştırdığımız, önümüze gelene “aşkııııım” dediğimiz, kısaca; yozlaştırdığımız. Ailelerimizden yok mu aşkı aşk gibi yaşayan? “Birlikte ölmek” için Allah’a dua eden? Evlenmeden önce birbirlerine yazdıkları mektupları, şiirleri, aldıkları küçük hediyeleri bir hazine gibi ömür boyu saklayan?

Nazım Usta’nın ölüm yıldönümünde saygıyla anarken aklıma geldi bu AŞK konusu… Neden Nazım Hikmet AŞK konusunu çağrıştırdı derseniz; O’na hapislerde, hasretlerde yaşadığı dönemde en güzel eserlerini yazdıran, dayanma gücü veren, Mavi gözlü Dev’i tüm dünyanın sevip saydığı ünlü bir Dev yapan da AŞK değil midir?

Aşk kıymetli nesnedir” sevgili dostlar, aşkı ucuzlatmayalım, çevremizde birlikte bir ömrü aşkla yaşamış insanların aşkına saygı duyarak, onlardan örnek alarak yaşatalım, aşkı eskitmeyelim. Miş’li geçmiş zamanlarla anlatılan bir duygu masalı haline getirmeyelim. Bazılarını dediği gibi; ”bitip gien” bir duygu değildir aşk. Eğer gerçekten aşıksan, yaşının, konumunun, dış etkenlerin hiçbir şeyin önemi olmaz. Hayata tutunmanı, gökyüzünün mavisini görebilmeni, yıldızları, mehtabı, doğayı daha bir fark ederek, severek yaşamanı sağlar. Sadece dikkat edilecek konu; her hafta başka bir gönülde yaşamaya çalışanlar ve bu yaşadığını aşk sananlardan uzak durmaktır. Aşksız kalmamanız dileğiyle…

YORUMLAR

  1. Yaşar Akbaş dedi ki:

    Aşk

    Maddi, manevi aşkım, önce Rabbim sonra sen
    Başka bir mülk istemem, yaşarım ebediyen

    Mevla’m gönül rahmine, sevgiyi nazar kılmış
    Gerçeği arayana, tebliğlerle ulaşmış

    Bazıları kaçırmış, hiç farkında olmadan
    Kızıl deniz yarılmış, Musa’yı zorlamadan

    Midesinin emrine, girenden hayır çıkmaz
    Kudret helvasın yese, niçin, neden uğraşmaz

    Yakup rüyasın görür, gül goncası zordadır
    Karnı dar kardeş zarar, kervancılar kârdadır

    İbrahim İsmail’i adak etti sözüne
    Allah ikrarı sever, koç gönderir hediye

    Seviyorsak eğer ki, sıkıntılar dert olmaz
    Sevdalardan kaçanlar, yiğit olmaz, mert olmaz

    Vicdana emreden güç, her yerde terazidir
    Zannetmem ki hak varsa, haklar zayi edilir.

    Dertlere tahammül ki nadanı arif yapar
    Büyük müjdeler varken, eğri yola kim sapar

    Kulun kudreti cüzi, kudret miktarı belli
    Canlı, cansız varlığın varmış istiap haddi

    Rahman gücü mutlaktır, kimseler test edemez
    Rahim isterse eğer, kimse zarar veremez

    Tavuk, kartal boğuşur, yavrusunu isterse
    Menü hazır değildir annesin öldürmezse

    Bir çetrefil soru ki adına aşk diyorlar
    Anayasalar yazmaz ki cevabın arasınlar

    Akbaş, biat edemez eğer sevgi yok ise
    Gaffar sevgi doldursun habipin hürmetine

    Yaşar Akbaş….Dostumuzun hanımına