Dolar 32,5553
Euro 34,9632
Altın 2.457,65
BİST 9.881,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 26°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
26°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 21°C

Merinos Tekstil Müzesi

Tarihçi - Araştırmacı
29 Mayıs 2017 15:57

Merinos Enerji Müzesi’nden sonra Tekstil Müzesi’ni gezmiştim. 4 ayrı salondan oluşan bu müze hakkındaki gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.

Şubat 1938’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılan Cumhuriyet ve Bursa tarihinin sembol işletmelerinden biri olan Merinos Yünlü Müessesi restore edilerek 2011’de müze mimarisine uygun bir biçimde hizmete girmiş. Sesli rehber eşliğinde birçok eser hakkında bilgi sahibi olabildiğimiz müzedeki bazı parçaların yanına kısacık bilgi notları iliştirilmiş.

blank

Unutmadan hemen ilave etmeliyim ki, müze personelinin ziyaretçilerin bazı eşyalara zarar verme ihtimaline karşı daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü ben epeyce kaldım müzede ve bir görevli bile görmedim. Hele üst katlarda in cin top oynuyordu!

Müze çok orijinal ve büyük olduğu için birkaç saat bile yetmiyor gezmek için. Hakkını vererek gezeyim diyen birisinin gününü ayırması gerekir. Benim vaktim yetersiz olduğundan fotoğraf çekip sonradan detay öğrenmeyi tercih etmek zorunda kaldım.

blank

Eski Bursa Merinos Fabrikası’nda gerçekleştirilen üretim sürecinin bölümlerinden tanıtılması gayet başarılı bir şekilde dizayn edilmiş. Teknik bilgiler için web sitesindeki bilgilere müracaat etmek isabetli olacak kanaatindeyim:

“Ham yün elyafın gelişinden, ipliğin oluşumu, iplikten dokumanın elde edilmesi, boya ve terbiye işlemlerinin yapılması ve konfeksiyon ürünlerinin elde edilmesine kadar olan üretim sürecinde kullanılan makinalar ve malzeme örnekleri dört ayrı salonda sergilenecek biçimde bir düzenleme yapılmıştır. Ayrıca elyaf, iplik ve kumaşların fiziksel ve kimyasal testlerinde kullanılan cihazlara yönelik bir laboratuvar bölümü oluşturulmuştur. Oluşturulan tasarımda tekstil makinalarının daha rahat algılanabilmesi için bir dolaşım aksı detaylandırılmıştır. Dolaşım aksının ziyaretçiler tarafından mümkün olduğunca net bir şekilde algılanması ve böylelikle ilginin makinalar üzerinde yoğunlaşması hedeflenmiştir.  Aynı zamanda müze ziyaretçilerinin tekstil makinaları ve yapılan üretim safhaları hakkında bilgi alabilmeleri için çeşitli bilgilendirme panoları da arka taraftaki duvarlarda ve ziyaretçi yolunun yanlarında konumlandırılmıştır”.

Dönemin sanayisini, yani teknolojisini belgeleyen bu müze bir yerde endüstri mirasımızın tarihini de özetler niteliktedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.