Dolar 32,3397
Euro 35,1106
Altın 2.239,71
BİST 8.884,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Minare Mi Eğik Yoksa Bilgi Mi?

Tarihçi - Araştırmacı
12 Aralık 2015 03:01

Aksaray Eğri Minare Pisa KulesiEğri Minare hakikaten çok müstesna bir eser. Aksaraylılar için, Türkiye için hatta dünya için çok değerli bir yapı. Altın bir kabın içinde saklanacak kadar kıymetlidir bu minare. Allah’ın birliğini, İslamın onurunu, Türklüğün gururunu, Selçukluların prestijini, mimarların zekasını bu eserde görebilirsiniz.

Şehrimizin en önemli sembollerinden birisi olan bu nadide yapı anlatılırken 27 derece eğik deniliyor. 27 derece epeyce yüksek bir rakam; eğer öyle olsa minarenin ha yıkıldı ya yıkılacak derecede olması gerekir.

Neresinden ölçerseniz ölçün bu hiçbir zaman 27 derece ol(a)maz. Hatta derginin birisinde bununla ilgili bir yazı vardı. Eğikliğin 5-6 derece bir şey olduğunu, eğrilmenin de söz konusu olmadığını, toprakta herhangi bir emare olmadığını yazmışlardı. Sonradan eğiklik oldu mu yoksa ilk başta eğik mi yapıldı şimdilik onu bilemiyoruz ama eğiklik derecesinin 27 olmadığı kesin.

İşte bu sebeplerden dolayı bundan sonra hazırlanan dergi, kitap, katalog, broşür, belgesel, sunum vs. bu gerçek dikkate alınarak hazırlanır.

İkinci bir hata daha var düzeltilmesi gereken: Eğri Minare I. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında değil; I. Alaeddin Keykubad döneminde yapıldı. Şöyle ki; I. Gıyaseddin Keyhüsrev bilindiği gibi II. Kılıç Arslan’ın 11 oğlundan birisidir ve iki defa tahta çıkmıştır. İlki 1192-1196 yılları arası ikincisi ise 1205-1211 tarihleridir.

Eğri Minare’nin yapılış tarihi için ne denir? 1221-1236. Bu tarihe göre minarenin yapımının on beş (15) yıl sürdüğü anlaşılır. Bu ayrı bir husustur ama bu tarihlerde Gıyaseddin Keyhüsrev tahtta değildir. I. Alaeddin Keykubad 1220-1237 yılları arasında hükümdardır. Ki; en önemli eserler de bu dönemde yapılmıştır.

Bundan sonra yetkililerin minarenin eğiklik derecesini yazarken, anlatırken dikkat etmesi isabetli olur. Ama ille de 27 derece diye ısrar edeceklerse herkesin kör olmasını beklemeleri gerekebilir.

Dualarda buluşabilmek temennisiyle. Rabbim yar ve yardımcımız olsun..

YORUMLAR

  1. Zekai Erdal dedi ki:

    S.a. azizim,
    Eğri Minare’nin Sultan Alaeddin Keykubat devrinde yapıldığına emin misin?

  2. M. Fırat GÜL dedi ki:

    Aleykümselam abi.. Yorumunu az önce gördüm. Birazdan bir cevap niteliğinde yazı hazırlayacağım.

  3. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baykan dedi ki:

    Ben minaremizle ilgili en çok korktuğum konu; devrilme tehlikesi olmuştur. Bilimde malzemenin yorulması diye bir gerçek var. Bu çelik halatların mukavemeti gözleniyor mu? Bir de güvercinlerin asit yoğunluklu dışkıları tuğlalarla zarar verir mi? Özetle minaremiz sürekli müşahade altı da tutulmalıdır. Bu konuyu Palta döneminde bir yazımda medyada hatırlatmıştır. Bu konuyu gündeme getiren değerli kardeşim M. Fırata ‘ da çok teşekkür ediyorum. Chi