Dolar 32,5450
Euro 34,9384
Altın 2.445,81
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 26°C
Az Bulutlu
Aksaray
26°C
Az Bulutlu
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 21°C
Sal 20°C

Muhittin Perek’e Dair

Tarihçi - Araştırmacı
31 Mayıs 2017 17:01

blankAksaray Belediyesi eski başkanlarından olan Ahmet Muhittin Perek 1897 yılında Aksaray’da doğmuştur. Babası Hacı Ahmet Perek, annesi ise Hatice Hanım’dır. Eğitim hayatıyla alakalı bilgiye sahip olamadığımız Muhittin Perek 1919 yılında -Rifat-Lütfiye Şişman kızı- Sultan Şişman ile evlenmiştir. Bu izdivaçtan iki erkek, beş kız dünyaya gelmiştir. En küçük kızı Lütfiye Sımsıkı haricindekiler ebedi âleme göçmüştür.

1936-40 arasında belediye reisliği yapan Muhittin Perek sakin bir kişiliğe sahip olup çalışkanlığıyla bilinmektedir. Eski fotoğraflardan anladığımız kadarıyla toplumun içindedir. Sosyal faaliyetlere katıldığını da yine bu fotoğraflardan öğreniyoruz. Ervah Kabristanı’na ilk defa duvar çektirerek hayvanların (bazen de insanların) verdiği zararı engellemiştir. Konuyla alakalı olarak Faruk Zeki Perek “Büyük Devrim Çağı’nda Aksaray:1910-1930” isimli eserinde şöyle yazmaktadır:

İlk zamanlarda Ervah’ta korucu yoktu. Hayvanlar serbest dolaşırdı. Muhittin Perek belediye reisi olunca Ervah’ın etrafına duvar çektirdi. İki korucu tayin etti. Sonra korucu adedi fazlalaştı. Ölü Defni ve Mezarlar: İlk zamanlarda halk istediği yere ölü defnediyordu. Sonra defin ruhsatı mecburi oldu, uygun yerlere defin yapılıyor. Eskiden mezar yerleri kazılırken içi boş, kenarları taş örülü eski mezarlar bulunurdu. Cesetler kaybolmuştu. Yerine ölü gömülürdü”.

 

Muhittin Perek 1952’de, hanımı Sultan Perek ise 1969’da vefat etmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.