Dolar 32,3379
Euro 35,1346
Altın 2.240,65
BİST 8.716,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Yalan Üstüne Tarih İnşa Etmek -II-

Mardin Artuklu Üniversitesi - Sanat Tarihi Bölümü - Türk-İslam Sanat Tarihi
5 Ekim 2017 19:47

Bilmem Türkiye’de Aksaray kadar kendini kendi elleriyle aşağılayan bir başka şehir daha var mı? İhtiyacı varmış gibi ya içi boş bir balonun peşinden koşar yalan şöhretine kanarak; ya da ağzı çok iyi laf yapan boş beleş kişilerin arkasına takılır sırf onların pespaye yaftalarına aldanarak!..

“On bin yıllık” bir maziye sahip Sultan şehri Aksaray bir iki işgüzarın eline, diline madara olacak kadar küçülmüş, alçalmıştır. Binlerce yıllık birikimine güvenmeyerek, elindeki aşikâr hazineleri sarf-ı nazar ederek gerçek dışı, yalan ve yanlış bilgilerle içi doldurulmuş pembesi gitmiş tozu kalmış bir şehir(!) olmuştur artık. Ne uğruna? Gündemde kalmak uğruna. Reklamın iyisi kötüsü olmaz düsturunun sırrına, beyaz camın büyülü sevdası adına, ekranların kaçınılmaz cazibesi adına.

Aksaray’ın makam mevki sahibi insanlarından tutun da en sıradan vatandaşın diline pelesenk olmuştur bu yalan etiketli reklamlar. Ne hikmetse mektep medrese görmüş o kişiler hadi kitap okumuyorlar, teknolojinin nimeti olan yüce bilge gooogle’da mı sormuyorlar!..?

Sonra da bir Molla Kasım çıkıp da “sen, sen ve sen yalancısın” ya da “gerçekleri bilemeyecek kadar cahilsin” diye yüzlerine vurduğunda, utanma da olmuyor. Suçlarını bastırmaya çalışıyorlar. Ar damarını en derin kas dokusunun içine saklayarak!..

Uzun lafın kısası gelelim işin özüne. Bu seferki yalan ise “DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ KANYONU” iddiasıdır. Bizim yerli sözde araştırmacı, yazar ya da haber sahiplerine göre dünyanın ikinci büyük kanyonu IHLARA VADİSİ imiş! Bu iddia belki bir zamanlar gerçek ya da doğru olabilirdi. Ancak günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. Ancak makbul ve muteber olmayan iddiaları hala dillere pelesenk yapıp da ekranlarda, gazete ve dergilerde orda burada haber yapmanın ne manası var ki. Yetmiyormuş gibi tv ekranlarında, broşürlerde de bu yalan iddiayı dillendirip kendimizi cümle aleme rezil etmenin de bir anlamı yok.

Dünyanın en büyük kanyonu hangisi derseniz ABD Büyük Kanyon. Bunda herkes hemfikir. Çünkü 466 km uzunluğundaki bu kanyon tartışmasız birincidir. Ancak ikinciliği kime vereceğiz kim alacak derseniz aday çok. Hangisine vermek lazım? Hangisini küstürüp hangisini sevindirmek lazım? Yoksa işi siyasilere havale edip onların desteğiyle mi ikinciliği almamız lazım? Ya da gerçeklerle yüzleşip, acı gerçeği sindirmek mi lazım? Ne lazım veya kime lazım?..!

Aşağıda bazı iddiaların ifade biçimlerini de göreceğiniz gibi herkes biz ikinciyiz diyor.

Dünyanın en büyük ikinci kanyonu: AKSARAY’da: Ihlara Vadisi.

Dünyanın en büyük ikinci kayonu: UŞAK’ta: Ulubey Kanyonu.

Dünyanın en büyük ikinci kanyonu: Artvin: Cehennem Deresi Kanyonu.

Dünyanın en büyük ikinci kanyonu: Erzincan Kemaliye: Karanlık Kanyon.

Türkiye’nin en büyük kanyonu: Kastamonu’da: Valla Kanoyunu.

Dünyanın (Avrupa’nın en büyük) 2. kanyonu: Karadağ Ülkesi: Tara Kanyonu:

Yukarıdaki liste internette yaptığım kısa bir araştırmanın ürünüdür. Şimdi Ihlara Vadisi’nin dünyanın en büyük ikinci kanyonu olduğunu iddia eden Aksaraylılara bunu ispat etmek düşer. Bence bu iddia Evliya Çelebi’nin “malaklı” için “Anadolu Aslanı” dediğini uydurmak gibidir. Asırlık Selime Kalesi’nin, katedral olduğu iddiası gibi boştur. Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük ve eski hanı Sultan Hanı gibi yalan üzerine inşa edilmiş bir başka yalandır. Aksaraylı birisi olarak ve de üzülerek bu iddianın yalan olduğunu bir kez daha haykırmak istiyorum diğer yalan iddialar gibi.

İşin bir başka garabet yanı ise Aksaray’daki resmî kurumların internet sayfalarında, Aksaray’ın tanıtım afişlerinde bunun gibi bir çok yalan iddialar var. Sanki Aksaray yalan bir şehirmiş gibi yalan iddialarla şöhret bulmaya çalıyorlar.

Bu işin esas sorumlusu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’dür. Kendi sitesinde bile Ihlara Vadisi hakkındaki yalan iddia yer almaktadır. Şehri tanıtmak adına bu ve buna benzer yalanlara başvuracaklarına Niğde ya da Nevşehir’de gösterilen/tanıtılan/iddia edilen  Ihlara Vadisi’nin gerçekte Aksaray’da olduğunu ortaya koysunlar, bunun haberini yapsınlar. İyi ki de internet var. Artık yatsıyı beklemeye gerek yok yalanın ortaya çıkması için.

Sultan Hanı hakkındaki yalan haberi yazdık diye birilerinin nasırına basmışız ki hemen cevap gelmişti. Ama bir dokundu bin ahh işitmişti pişkin arkadaş. Havaya atılan taşın altına kafa uzattığına pişman olmuştu. Çünkü doğru daima kazanır.

Bakalım bu yazımızdan kimler rahatsız olacak ve nereden ve nasıl bir üslupta bir cevap bizi bulacak bekleyelim.

Mardin’den selam ve saygılar

YORUMLAR

  1. Bir Vatandaş dedi ki:

    Selam ve Saygılar hocam

  2. Zıkkımın Kökü dedi ki:

    kimse rahatsız olmaz. herkes koltuğunu makamını koruma peşinde ve dahi parasını koruma peşinde. gersinin hiiiç önemi yok.
    zaten aksaray sahipsiz bir memleket, şamar oğlanı gibi bir memleket. bolcana oy alırlar. iki resim üç sergi dört fotoğrafla kandırırlar…