Dolar 32,5978
Euro 34,8331
Altın 2.497,37
BİST 9.457,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 29°C

1-7 Nisan Kanser Haftası

1-7 Nisan Kanser Haftası
Aksaray Anadolu AŞ
3 Nisan 2016 21:57

Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı problemidir. Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır.

Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması, tedavi ve teşhis olanaklarının giderek artması ve yapılacak taramalar ile erken teşhis imkânlarının olması kanserle mücadele için yapılan çalışmaları daha da önemli kılmaktadır. Kansere karşı alınacak önlemlerde ve yapılacak savaşta temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda ülkemizde her yıl Nisan ayının ilk haftası, “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir.

Dengesiz beslenme, sigara, alkol, çevresel kirlilik, besinlerdeki katkı maddeleri, çok fazla tuz tüketilmesi, uzun süre güneşe maruz kalmak, radyasyon, hepatit gibi virüslerin yol açtığı bazı hastalıklar ve genetik yatkınlık kanseri oluşturan başlıca nedenlerdir.

Toplumun doğru bilgilendirilmesi ve kanserden korunma konusunda “farkındalık oluşturulması” kanserle mücadelede başarıya ulaşmamızda temel önceliktir. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile artmaktadır. Kanser tanısı ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi o kadar erken başlar ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavinin başarıya ulaşma şansı da o kadar yüksek olur.

Kanser konusundaki temel hedefimiz toplumda farkındalığı sağlayarak toplum bilincinin oluşmasını sağlamaktır. Kanserle mücadele konusunda KETEM’lerin (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri) taramalara ve eğitimlere aralıksız devem etmesi verimlilikleri arttırmaktadır. Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün her konuda desteğiyle KETEM’de Toplum Tabanlı Taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır. KETEM’lerimizde “Erken Teşhis Hayat Kurtarır!” prensibiyle 40-69 yaş kadınlara Meme Kanseri Taraması, 50-70 yaş kadın ve erkeklere Kolorektal (Kalın Bağırsak) Kanseri Taraması ve 30-65 yaş kadınlara Rahim Ağzı Kanseri (HPV-DNA) Taraması yapılmakta ve aynı zamanda Sigarayı Bıraktırma Destek Tedavisi Programı danışmanlık hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir.

İlimiz Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde Kanserin erken dönemde tanısı ve tarama faaliyetleri konusunda vatandaşlarımız gerekli bilgilere rahatlıkla ulaşabilirler ve gerekli taramaları yaptırabilirler. KANSERDE ERKEN TANI Tedavi şansını artırır, tedaviyi kolaylaştırır, tedavi giderlerini azaltır, doku ve organ kaybını önler, sakatlık bırakmaz, HAYAT KURTARIR!

AKSARAY HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.