Dolar 32,3942
Euro 35,0195
Altın 2.325,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

34’üncü Felsefe Toplantısı’nda Muhafazakârlık konuşuldu

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akıncı Aydınlanma Çağı, Fransız Devrimi ve Sanayi Devrimi’nin, muhafazakâr düşüncenin doğmasında etkili olduğunu söyledi..

34’üncü Felsefe Toplantısı’nda Muhafazakârlık konuşuldu
Aksaray Anadolu AŞ
9 Ocak 2016 04:40

– 2002’den Sonra Muhafazakârlıkla İlgili Çalışmalar Arttı –

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından 34’üncüsü düzenlenen “Felsefe Toplantıları”nda, “Muhafazakâr Düşünürler Üzerinden Türk Muhafazakârlığı” başlıklı bir sunum yapan Doç. Dr. Mehmet Akıncı, Türkiye’de muhafazakârlığın önemli ve tartışılması gereken konuların başında geldiğini söyledi. AK Parti’nin 2002 yılında kendisini muhafazakâr-demokrat olarak tanımlamasından sonra, muhafazakârlık konusunun popülaritesinin arttığından söz eden Akıncı, “Yaptığım çalışmalarda da gördüm ki; o güne kadar iki makale ve iki kitap haricinde, muhafazakârlıkla ilgili bir çalışma yok. Şimdi ise oldukça arttı” dedi. Türk muhafazakârlığının anlaşılabilmesi için, önce bu ideolojinin kaynağına bakmak gerektiğini belirten Doç. Dr. Mehmet Akıncı, muhafazakârlığı “Aydınlanma aklına karşı gelen, aydınlanma aklına bağlı olarak toplumu değiştirmek ve dönüştürmek isteyen siyasete karşı gelen bir siyasal ideoloji” olarak tanımladığını vurguladı.

– Bütün Her Şey Sadece Soyut Akılla Değiştirilemez –

“Muhafazakârlık aydınlanma aklına eleştirel bir bakış açısıyla doğdu” diyen Akıncı, şöyle devam etti:  “Aydınlama çağı, dünyadaki pek çok değişimin de tetikleyicisi bir çağ olarak karşımıza çıkıyor. Aydınlanma aklı, insanın soyut aklıyla bütün dünyanın gerçekliğini kavrayabileceği ve bu gerçeklik üzerinden beşeri alanda da toplumlara müdahale yapılarak, daha iyiye ve daha ileriye gidebileceğini kabul ediyor. Aydınlanma çağı, bir “akıl çağı” olarak da nitelenmiş ve övülmüş, soyut akıl oldukça önemsenmiş ve kutsanmıştır. Muhafazakârlar ise bu aydınlanma aklına karşı duruyor; soyut akıl haricinde başka türlü bilgi kaynaklarının da olduğunu belirtiyorlar. Fransız Devrimi ve Sanayi Devrimi de muhafazakâr düşüncenin doğmasında etkili olmuştur. Muhafazakâr düşüncenin merkeze alınması gereken ana teması, soyut akla olan güvensizliğidir. Bu durum “Muhafazakârlar akıl karşıtıdır” gibi algılanmamalı. Muhafazakârlar akıl karşıtı değiller; sadece soyut akılla bütün her şeyin değiştirilemeyeceğine vurgu yaparlar.”

Sunumu akademisyenler ve öğrenciler takip etti. Doç. Dr. Mehmet Akıncı, konuşmasının ardından soruları yanıtladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.