Dolar 32,4770
Euro 34,9370
Altın 2.435,95
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 22°C

5’inci Uluslararası Aksaray Sempozyumu başladı

5’inci Uluslararası Aksaray Sempozyumu başladı
Aksaray Anadolu AŞ
4 Kasım 2020 14:30

Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi, Aksaray Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ASÜ Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi katkılarıyla organize edilen “5’inci Uluslararası Aksaray Sempozyumu” başladı.

Aksaray Üniversitesi konferans salonunda başlayan törene Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, ASÜ Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ve akademisyenler katıldı.

Pandemi sürecinde göz önünde bulundurularak sosyal mesafe kurallarına uygun başlatılan sempozyumda elektronik ortamda dahil farklı sanal salonlarda Aksaray’la alakalı 64 bildiri sunulacak.

Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi sorumlusu öğretim görevlisi Dr. Mehmet Sami Yıldız, bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Aksaray Sempozyumunda çok farklı konuların ele alındığını bildirdi. İlk olarak 2016 yılında başlayan sempozyumda şu ana kadar 335 bildiri sunulduğunu açıkladı.

Kültür Turizm Müdürü Mustafa Doğan ise Aksaray tarihi ve kültürel yapısı ile bilimsel verilere ihtiyaç olduğunu ve bu sempozyumunda bu bilgilere ortaya çıkmasında önemli rol oynadığını ifade etti.

Sempozyumun önemi ve düzenleme amaçlarına dair bilgiler veren ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Somuncu Baba’nın Aksaray’ın önemli değerlerinden birisi olduğunu söyledi. Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığı ile birçok çalışmalar yürüttüklerini söyleyerek “Aksaray’ın kültürü, tarihi, siyaseti, turizmi, mimarisi, ovaları, dağları, hayvancılığı, tarımı, oyası, çemberi. Aklınıza ne geliyorsa, tüm detaylar bu sempozyumun konusunu oluşturuyor.

Ayrıca Aksaray’la ilgili bir e-ansiklopedi çıkaralım istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Hedefimiz, akademik denetimden geçmiş bir bilgi stoku oluşturmak. Şu ana değin oldukça yoğun bir malzeme oluşmuş durumda. İleride, Aksaray’ın her şeyini kapsayan güzel bir ansiklopedi ortaya çıkmış olacak” dedi. Rektör Şahin, vefa projeleri kapsamında şehitler, gaziler ve Aksaray’ın hafızası konumunda olan isimlerin hayat hikâyelerinden oluşan belgeseller hazırladıklarını da anımsatarak, “Şehrimize ilgili bir dizi vefa projesini ortaya çıkarmış olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan Valiliğimiz, Belediyemiz, Kültür Turizm Müdürlüğümüz başta olmak üzere, katkı veren herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Evren Dinçer ise açılış törenindeki konuşmasında, düzenlenen organizasyonun Aksaray’ın sosyal ve beşeri sermayesine, bilim dünyasına çok güzel katkılar sunacağını ifade etti. Başkan Dinçer konuşmasının devamında “5’incisi düzenlenen Uluslararası Aksaray Sempozyumunun hem bilim dünyamıza, şehrimize yenilikler katmasını temenni ediyorum. Aksaray’ımızın sadece Somuncu Babasıyla değil tüm değerleriyle ve farklı başlıklar altında incelenmesi, bilimsel araştırma yapılması şehrimizin vizyon ve misyonunu ortaya çıkartacaktır. 399 akademisyenin farklı konulardaki makaleleri bilim dünyasına katkı sunması anlamı çıkıyor. Elbette ki çıkan sonuçlar şehrimize çok değerli katkılar sunacaktır. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu da, Sempozyumda alanında uzman kişilerin Aksaray her yönüyle inceleyecek olması önemli bir arşiv ve akademik kaynağın ortaya çıkmasına vesile olacağını bildirildi. Her şeyin kayıt altına alınmasının milli bir hafıza ve kimlik oluşturacağını belirten Aydoğdu, “Yaşadığımız şehri iyi tanımak doğru hizmet üretme imkânı verir. Doğru hizmetse şehri cazibe merkezi yapar. Bu da bilgiyle olur. Bilgi en büyük güçtür.

Aksaray zengin bir tarih, eşsiz bir coğrafya ve derin bir manevi dokuya sahiptir. Aşıklı Ören yeri ile başlayan binlerce yıllık bir geçmişi sinesinde barındırır. Doğu ve batı medeniyetlerinin tam ortasında olması nedeniyle farklı kültürlere beşiklik yapar. Bunun yanı sıra Aksaray, tarımsal anlamda da gizli bir lokomotiftir. TÜİK verilerine göre geçen yıl Türk ekonomisine 6.1 milyar lira katkı sağlamıştır. Türkiye genelinde yoncada birinci, kabak çekirdeği, sarımsak ve ay çekirdeğinde ise üçüncü sıradadır. Türkiye süt üretiminin yüzde 25’ini tek başına karşılayan bir güçtür Aksaray. Ayrıca tarihte yetiştirdiği âlim, kültür ve sanat adamlarıyla ‘Kubbetül İslam’ olarak anılan şehirlerin de başında gelir. Aksaray, gerçek manada Anadolu’nun özeti hatta özüdür. Bu özü korumak herkese ortak bir sorumluluk yüklemektedir” dedi.

2 gün boyunca devam eden 5’inci Uluslararası Aksaray Sempozyumunda sosyal bilimler, eğitim bilimleri, fen bilimleri ve temel matematik, filoloji, güzel sanatlar, hukuk, ilahiyat, planlama ve tasarım, mühendislik, sağlık bilimleri, sosyal bilimler, beşeri ve idari bilimler, ziraat, orman ve su ürünleri ile spor bilimleri alanlarında hazırlanan bildiriler de yer aldığı bildirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.