Dolar 32,6103
Euro 34,6845
Altın 2.525,53
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 30°C

63’üncü toplantıda Sultan Abdülhamit anlatıldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Aslan, Abdülhamid’in dini ve fenni ilimleri yüksek derecede ikmal ettiğini, padişahlığı süresince de ülkesini ve milletini cesurca muhafaza ettiğini söyledi.

63’üncü toplantıda Sultan Abdülhamit anlatıldı
Aksaray Anadolu AŞ
17 Mayıs 2017 22:45

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Aslan, Abdülhamid’in dini ve fenni ilimleri yüksek derecede ikmal ettiğini, padişahlığı süresince de ülkesini ve milletini cesurca muhafaza ettiğini söyledi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından organize edilen Felsefe Toplantılarında, “Abdülhamid’i Anlamak” başlıklı bir sunum yapan Doç. Dr. Taner Aslan, önemli ayrıntılara dikkat çekti. Sultan Abdülhamid’in genç yaşta dini ve fenni ilimleri mükemmel bir şekilde ikmal ettiğini ve 34 yaşında tahta çıktığını belirten Aslan, “Tahta çıktığında Osmanlı, içte ve dışta tam bir bunalım içindeydi. Mali sıkıntı dayanılmaz seviyelere ulaşmıştı. Diğer taraftan Avrupa, Ortadoğu’nun her nevi kaynağını ele geçirebilme planları içindeydi. Bu gayeye ulaşmak için de, Osmanlı hâkimiyetine son vermeye yönelik planlar yapmaktaydı” dedi. Padişah olduktan sonra Sultan Abdülhamid’in bizzat hazırlayıp uygulamaya koyduğu siyasetten söz eden Aslan, “Sultan Abdülhamid Batı’ya karşı dengeci bir politika izlemiş, Avrupa devletlerine yaklaşımda denge faktörünü birinci planda tutmuştur. Doğu’ya karşı ise İslamcı bir politika takip etmiştir. Özellikle Halifelik sıfatını azami derecede değerlendirebilmek gayesiyle, meseleye geniş açıdan eğilmiştir. Papalığın misyonerlik faaliyetlerine karşı Hindistan ve Japonya’daki din âlimlerine Kur’an-ı Kerimler göndererek, İslamiyet’in tüm cihana yayılması için çaba sarf etmiştir. Abdülhamid, İslam Ailemi ile yakından ilgilenen bir padişahtı. Dünyanın öbür ucundaki Müslümanlara heyetler gönderiyor, İslami cemaatlerle haberleşiyordu” dedi.

63’üncü toplantıyı Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, akademisyenler ve öğrenciler takip etti. Sunumun ardından Doç. Dr. Taner Aslan, soruları yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.