Dolar 32,4211
Euro 34,7401
Altın 2.432,75
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 22°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
22°C
Hafif Yağmurlu
Çar 23°C
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 15°C

Üretilecek yeni tekmelik futbolcuları üst düzeyde koruyacak

Üretilecek yeni tekmelik futbolcuları üst düzeyde koruyacak
Aksaray Anadolu AŞ
31 Mayıs 2023 16:02

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Murat Horasan tarafından geliştirilen, futbolcuları darbelere karşı maksimum düzeyde koruyan tekmelik projesi, Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından desteklendi.

– Türkiye’de 466 Bin Lisanslı Futbolcu Var –

Dünyanın en popüler sporu olan futbolun Türkiye’de de büyük bir hayran kitlesine sahip olduğunu söyleyen Dr. Murat Horasan, dünya genelinde 265 milyon, Türkiye genelinde ise 466 bin lisanslı futbolcunun olduğunu belirtti. Bir temas sporu olan futbolda -özellikle bacak bölgesindeki kemiklerin kırılmasıyla- sakatlanmalar yaşanabildiğini ve bunları en aza indirgemek adına futbolcuların kaval kemikleri üzerine bir tekmelik giydiğini anımsatan Murat Horasan, geliştirdikleri projeyle bu tekmelikleri çok daha ideal bir noktaya taşıyacaklarını vurguladı.

– Ürün FİFA Standartlarında Test Edilecek –

Futbolcuların bacak bölgelerine aldıkları darbeleri sönümlendirmede sıkıştırılmış havalı tekmeliklerin daha etkin olduğunun çeşitli araştırmalarla ortaya konulduğunu kaydeden Dr. Murat Horasan, “Çalışma kapsamında tıbbi görüntüleme tabanlı bilgisayar modelleri kullanarak, futbolcuların bacak bölgesine gelen darbeleri maksimum seviyede sönümleyen bir tekmelik geliştirdik. Bu ürün futbolcuyu rahatsız etmeyecek hafiflikte, rahat kullanışlı, dayanıklı ve darbeleri de absorbe edebilecek bir nitelikte olacak. Ürün, FİFA standardında fiziki darbe deneylerine ve kalite kontrol testlerine tabi tutulacak” dedi.

ASÜ Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İsmail Saraç ve Dr. Öğr. Üyesi Enes Eken ile birlikte Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Bayram Süzer de projede araştırmacı olarak görev alıyor. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Murat Horasan ve ekibine çalışmalarında başarılar diledi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.