Dolar 32,4525
Euro 34,7453
Altın 2.435,40
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
25°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 22°C
Sal 21°C

ABD’de Polisler, Videoları Yüklenmesin Diye Müzik Çalıyor

Günümüzde anlık bilgi paylaşımı inanılmaz derecede kolaylaştı. Yasak olsa da istediğimiz her an bir yere ait görüntüleri sosyal medya hesabımıza …

ABD’de Polisler, Videoları Yüklenmesin Diye Müzik Çalıyor
Aksaray Anadolu AŞ
1 Mart 2021 01:24

Günümüzde anlık bilgi paylaşımı inanılmaz derecede kolaylaştı. Yasak olsa da istediğimiz her an bir yere ait görüntüleri sosyal medya hesabımıza yükleyebilir ve internetin o karanlık boşluğunda kontrol edilemez bir hale getirilmesini sağlayabiliriz. ABD’li polisler ise buna bir çözüm bulmuş olabilir.

Videonun otomatik kaldırılması için müzik çalıyorlar

ABD’de polisler, görüntülerinin videoya çekildiğini fark ettiklerinde bir müzik çalmaya başlıyorlar. Bu müzik de Instagram, YouTube gibi platformlarının botları tarafından videoda “telif hakkı ihlali” olduğu gerekçesiyle kaldırılıyor. Instagram, YouTube gibi platformlarda videoya otomatik telif hakkı ihlali konulması uzun bir araştırmayla sonuçlanabilir. Eğer o videoda telifli bir müzik varsa bu süreç videonun daha yayına girmeden kaldırılmasıyla sonuçlanır. Bunun farkında olan polisler de platformların bu özelliğinden son derece etkin bir şekilde yararlanabiliyor.

blank

5 Şubat’ta Beverly Hills Polis Departmanı, bir aktiviste müdahale ettiği sırada Sublime’in Santeria isimli şarkısını çaldı. Müdahale anlarını kaydederek Instagram, YouTube gibi platformlara yüklemek isteyen insanlar da videoda telif ihlali olduğu gerekçesiyle videoları bu platformlara yüklemekte zorluk çektiler. Elbette bu yöntemi videonun sesini kısarak aşmak mümkün, ancak belirli bir derecede koruma sağladığı gerçeğini kabul edebiliriz.

YouTube’un telif filtreleri nasıl çalışıyor?

Gelir ortaklığı kapsamında videolardan elde edilen paranın bir kısmını kanal sahibine ödeyen YouTube, o videoda telifli bir müzik varsa son derece katı politikalar izliyor. Müzikler konusunda son derece hassas filtrelere sahip YouTube, videonun tamamında veya bir kısmında müzik varsa ya videoyu kaldırıyor ya da sahiplik iddiasında bulunan plak şirketine orijinal üreticinin kazancının bir kısmını veya tamamını veriyor. Örneğin bir müziği eleştirmek için üretilen videoda kullanılan müzik, eleştirilen müziğin haklarına sahip firmaya ek gelir olabiliyor. Bu durum günümüzde hala eleştiriliyor olsa da YouTube’un bu filtre sisteminden tam olarak vazgeçeceğini söyleyemeyiz.

blank

Peki sizler ABD’li polislerin uyguladığı bu taktiği mantıklı buldunuz mu? Yoksa son derece kolay bir şekilde atlanabilir mi? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.